Így tüntetnek Számosz szigetén a migráció ügyében

2019-04-11 19:20:19
Élőben jelentkezünk a görögországi Számosz szigetéről. A helyiek megelégelték a migrációs válság miatt évek óta kialakult áldatlan állapotokat. Legfőbb követelésük, hogy a tábort azonnal zárják be, az Európai Unió és Törökország közötti megállapodást pedig elutasítják.

K. Hillier Lili tudósítása Számosz szigetéről Görögországból

 

Számoszon a helyi szakszervezet vezetésével tüntetnek az emberek a kialakult migrációs helyezet miatt. Riporterünk a helyszínről tudósít.

Így tüntettek csütörtök este Számoszon

Nagyjából ezer ember gyűlt össze a sziget fővárosának főútján csütörtök estére. A tüntetők szerint ők évekig szolidárisak voltak a menekültekkel és a migránsokkal, de a görög kormány és az Európai Unió cserben hagyta őket.

Az így kialakult állapotok tarthatatlanok mind a helyiek, mind a menekültek és a bevándorlók számára. A szigeten kialakított tábor ugyanis 750 férőhellyel rendelkezik, de jelenleg nagyjából 3500 lakója van.

A legtöbben, akikkel beszéltem, belefásultak az évek óta tartó állapotokba. Nem ellenségesek a migránsokkal szemben, de azt akarják, hogy menjenek már tovább a szigetről. Embertelennek tartják a körülményeket és szerintük a görög kormány nem tesz semmit.

A tüntetés hangadói helyi szakszervezetisek.

Legfőbb követelésük, hogy a tábort azonnal zárják be, az Európai Unió és Törökország közötti megállapodást pedig elutasítják. 

Dimitri Vitsas görög migrációügyi miniszter a helyiek szerint itt van Számosz szigetén, de nem kereste fel a sziget és a város vezetését, amit felháborítónak tartanak – ezt megerősítette a Mandinernek Számosz alpolgármestere is. 

Számosz szigetén azért különleges a helyzet, mert a menekülttábor itt konkrétan a városközpontban van, mintegy 150 méterre a polgármesteri hivataltól.

Fotó: Cre8social.com