Ellenzékiek szavaztak a Fidesszel

2019-04-03 11:50:32

Böcskei Balázs
24.hu
Korábbi felszólalásaikban azt mondták, nem elégségesek, „ezer sebből véreznek”, nem alkalmasak a demográfiai krízis kezelésére a családvédelmi intézkedések.

„Mondhatják, hogy a Fidesz ellenségkonstruáló álláspontja ellenére értékelvű döntést hoztak, de ez egyszerűen nem igaz, hiszen vezető politikusaik mást mondtak a vitákban. Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő például így beszélt: »Az alapcélokat én személyesen nagyon támogatom, de észre kell venni, hogy a családvédelmi akcióterv ezer sebből vérzik.« Ahhoz képest, hogy »ezer sebből vérzik«, továbbá egyetlen egy LMP-s javaslat sem lett beépítve a csomagba, az LMP-frakció mégis támogatta a családvédelmi akciótervet. Miért? Mert jobb ötletük nincs az első bekezdésben írt nyelvi-politikai stratégiai kihívásra.

Ugyanígy járt el az MSZP is, noha korábban Korózs Lajos úgy vélte: »Megint csak a vagyonosok járnak jól. (…) Nyilvánvaló az a dolog, hogy amit csak lehet majd elsumákolnak, a résztvevők körét, vagy az érintettek körét tovább szűkítik.« A feltételezett sumákolás és az MSZP-s módosítók elhasalása ellenére, azaz érdemi baloldali társadalompolitikai korrekció nélkül szavazták meg a szocialisták a csomagot.

A Jobbik végig megengedőbb volt a vitában. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke hangsúlyozta, szeretnék, hogy minden magyar gyermek kedvezményre jogosítson, így ne legyen különbség egy-, két- és háromgyermekesek között. A Jobbik 12 pontos javaslatcsomaggal élt, ám az indítványok egyikét sem fogadták el. A Jobbik ennek ellenére együtt szavazott a Fidesszel. Igaz, a Fidesz-kommunikáció kizárási szándékát ha féloldalasan is, de kezelték. Már amennyiben önmagában a kockázatminimalizálás ma már piros pontot jelent egy ellenzéki pártnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.