Nincs több eltakart arc?

Augusztus 1-jétől tilos a burka Hollandiában

2019-04-01 19:06:51
Az eredetileg tervezettnél egy hónappal később vezetik be, de több nagyváros vezetése továbbra is ódzkodik az új rendelettől.

Hamarosan érvénybe lép a nyugat-európai országban az a burkatiltalom, ami megtiltja az arc ruhadarabokkal való elfedését az oktatási, valamint kormányzati épületekben, továbbá a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézetek falain belül is – tudósított a Neokohn.

Mint írják, a törvényt eredetileg július 1-jétől léptették volna életbe, azonban figyelembe vették azokat az észrevételeket, amiket több iskola is jelzett: egy ilyen súlyú lépést nehéz lenne a tanév közepén bevezetni. Kasja Ollongren holland belügyminiszter így egy hónappal későbbre időzítette a döntést – szemlézték az NL Times hétfői írását a portálnál.

Ismeretes, a holland szenátus tavaly júniusban fogadta el a törvényt, amit a parlament alsóháza 2016-ban hagyott jóvá. A döntés ellen többen kritikával éltek, így a holland Államtanács részéről is aggályok merültek fel. A szervezet indoklása szerint az intézkedés szükségességéről és hasznosságáról nem történt megfelelő tájékoztatás, és egy 2015-ös nyilatkozatban úgy ítélték meg, hogy az a „vallásszabadsághoz való jogot sérti”.

A Neokohn Amszterdam polgármesterét, Femke Halsemát idézte, aki szintén azt vetítette előre, hogy nem hajlandó támogatni a törvényt, amiről azt mondta, hogy nem lesznek következményei a holland főváros területén. Rotterdam és Utrecht első ember is jelezte: nem fognak büntetéseket kiszabni azok esetében, akik megszegik a jogszabályt.

Mark Rutte miniszterelnök azonban velük szemben azt hangsúlyozta: a tilalom mindenkire vonatkozik, beleértve a nagyvárosok lakóit is. Bár a tömegközlekedésért felelős vállalatok szintén kétségekkel fogadták a törvényről szóló híreket. Többen ugyanis attól tartanak, hogy fennakadást okozhat, ha valaki eltakart arccal száll a járművekre, és a rendőrség sem lesz kész hatékonyan fellépni ilyen esetekben.