Orbán, az európai játékos

2019-03-20 21:40:59

Máthé Áron
Mandiner
A nagy dérrel-dúrral beharangozott liberális autodafé megint nem sikerült.

Ahogy nézem az EPP vergődését, május után még az is lehet, hogy Orbán Viktor lesz a Bizottság elnöke ÉS a parlamenti elnök is, egyszerre. EPP-ék meg lettek étkezve vacsorára, bár kicsit kellett nyiszitelni késsel a rágósabb részeket.

Mire gondolok a kissé túlzó megfogalmazással?

1. Orbán és a Fidesz méltósággal és kis ravaszsággal csinálta végig a három feltétel teljesítését. Amolyan „okos lány” módjára.

2. A három bölcs jelentése, a szóban forgó bölcseket tekintve, inkább pozitív lesz, mint elmarasztaló. Ebben az esetben még egy papírunk lesz arról, hogy minden oké.

3. A májusi választások után pedig új helyzet lesz, amire nézve a miniszterelnök nyitva hagyta a lehetőségeket.

A nagy dérrel-dúrral beharangozott liberális autodafé megint nem sikerült,

és egyúttal vita nyílhat a Néppárt jövőjéről, jellegéről. Az eddig fedetten dolgozó ellenfél (ellenség?) elő kellett, hogy álljon, jól megkülönböztethető csoportba tömörülve. Vajon mit fognak mondani a keresztény kultúrára és a migráció megállítására?

A XX. században, a külső utasításra a sötét bábukkal játszó Kádár lehet, hogy jól sakkozott. De a XXI. századi Magyarországon (és Európában) a világossal igazi sakkmester lép. A mostani húzással is számos pont van fedezve és támadva egyszerre.