Sosem fogunk határok nélküli világban élni – David Newman az MCC konferenciáján

2019-03-20 13:33:00
„A globalizáció hatása nem egyenlő és nem is egyetemes. Egyelőre nem élünk határok nélküli világban – és valószínűleg sosem fogunk” – vallja David Newman. Globalizációkritikus izraeli földrajztudós érkezik az MCC konferenciájára.

David Newman brit-izraeli földrajztudós Londonban született 1956-ban, diplomáját a Londoni Egyetemről, illetve doktori fokozatát a Durhami Egyetemről szerezte. 1982-be Izraelbe költözött, ahol a Tel Aviv-i Egyetemen lett előadó. 1987-ben átigazolt a negevi Ben-Gurion Egyetemhez, ahol a Politikai és Kormányzati Tanszék és az Európai Politikát és Társadalmat Kutató Intézet alapításában vett részt. 

Szakterülete a politikai földrajz és a geopolitika, különös tekintettel a határok kutatására. Számos tanulmány közölt területi- és határvitákról, különös tekintettel az izraeli-palesztin konfliktusra. 

A Tikkun zsidó folyóirat hasábjain 2000-ben a következő sorokat közölte, válaszként a globalizációi támogatóinak azon tételére, miszerint a határok megszűntek: „A közgazdászok azt mondják, határtalan világban élünk. A nemzetállamnak vége, a globalizáció nyert, és a határok, melyek korábban a politikai entitásokat elválasztották, egyszerűen eltűntek, vagy éppen eltűnőben vannak. Ám a globalizáció feletti ünneplés közben egyvalamit elfelejtünk: a globalizáció, nevével ellentétben, nem érinti az egész bolygót. A globalizáció hatása nem egyenlő és nem is egyetemes. Egyelőre nem élünk határok nélküli világban – és valószínűleg sosem fogunk”.

Newman szerint azonban a globalizációpártiak és a nemzetállamok végéről szóló eszmét hirdetők érveinek gyengesége különösen egyértelmű egy földrajztudós számára, hiszen mi a tér területi feloszlásával foglalkozunk. Az elképzelés, miszerint a világot „területteleníteni” lehetne – azaz határok nélküli hellyé lehetne alakítani –, teljesen értelmetlen.

A professzor úgy véli, sosem volt, és valószínűleg sosem lesz olyan társadalom, amely nem emelné ki a csoportok közötti különbséget, a „mi és „ők közötti különbséget területi felosztás útján.

A Mandiner 2018-as interjúját David Newmannel itt lehet elolvasni: Még mindig a kétállamiság a legkisebb rossz – izraeli geopolitikai szakértő a Mandinernek.

 

Newman az MCC március 22-24. közötti nemzetközi migrációs konferenciájának résztvevője lesz, a konferencia programja itt érhető el.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amit itt lehet megtenni.