ÁSZ: Biztosítva van a fővárosi önkormányzat szabályos közpénzfelhasználása

2019-03-14 10:59:01
A 2016-os konszolidált beszámoló szerint a fővárosi önkormányzat mérleg szerinti összes vagyona valamivel több mint 2232 milliárd forint volt – írja közleményében az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a fővárosi önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése biztosítja a közpénzfelhasználás szabályosságát, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodást, az integritás kontrollrendszert kiépítették.

Az ÁSZ erről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t, miután befejezte a fővárosi önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének, valamint a beruházások előkészítettségének ellenőrzését.

A közleményben azt írták, a 2016-os konszolidált beszámoló szerint a fővárosi önkormányzat költségvetési bevétele mintegy 233,4 milliárd, költségvetési kiadása pedig mintegy 223 milliárd forint volt, a mérleg szerinti összes vagyona valamivel több mint 2232 milliárd forint volt. 

Pannon Park projekt

Az adatokat sorolva közölték, Budapest állandó lakosainak száma 2016. december 31-én 1 697 367 fő volt. Az önkormányzat által fenntartott 30 költségvetési szervnél 2016. december 31-én 4945 közalkalmazottat foglalkoztattak. Az önkormányzatnak 2016. december 31-én 34 gazdasági társaságban volt többségi részesedése.

Az önkormányzat területén 2016-ban 12 helyi nemzetiségi önkormányzat működött, ebből a legnagyobb költségvetési bevétellel rendelkező Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat feladatellátását érintette az ellenőrizés.

A fővárosi önkormányzat 2012-ben döntött arról, hogy a Budapest Vidámpark Zrt. szüntesse meg alaptevékenységét a Városliget területén, majd 2013-ban arról, hogy kezdődjön meg a Fővárosi Állat- és Növénykert területbővítéséhez kapcsolódó beruházás – a Pannon Park projekt – előkészítése. A kormány 2015-ben döntött arról, hogy a Liget Budapest projekt keretében valósuljon meg a Pannon Park projekt, melynek keretében a volt Vidámparki területet átalakítják. A beruházás megvalósítására 2020-ig megállapított támogatás megközelíti a 45 milliárd forintot.

Nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás

Az ÁSZ megállapította, hogy a kontrollkörnyezet kialakítása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, azonban a szervezeti integritást sértő események kezelésének eljárásrendjével és integrált kockázatkezelési eljárásrenddel az önkormányzat csak 2017 márciusától rendelkezett. 

A kontrolltevékenység kereteinek kialakítása és működtetése megfelelt a jogszabályokban és a belső szabályozásokban foglaltaknak. Az információs és kommunikációs folyamatok kialakítása és működtetése szabályszerű volt. A monitoringrendszer kialakítása és működtetése a jogszabályi előírásoknak megfelelt. Az önkormányzatnak a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodással kapcsolatos feladatainak ellátása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a fővárosi önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése a közpénzfelhasználás szabályosságát, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodást biztosította, az integritás kontrollrendszert kiépítették. 

Az ellenőrzött Pannon Park beruházás döntés-előkészítése a jogszabályi előírások szerint történt. Az önkormányzatnak a beruházáshoz kapcsolódó szervezeti és működési folyamatainak belső szabályozottsága az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot biztosította.

(MTI)