Jön az USA migrációügyi helyettes államtitkára az MCC konferenciájára

2019-03-14 12:01:00
Andrew Veprek is a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájának vendége lesz.

Az MCC konferenciájára érkezik Budapestre Andrew Veprek, az Egyesült Államok külügyminisztériumának népességügyekért, menekültekért és migrációért felelős helyettes államtitkára.

Veprek karrierdiplomatának számít, korábban Kamerunban, Kanadában, Irakban és Thaiföldön szolgált. 

Beosztásai azonban jóval alacsonyabbak voltak, mint jelenlegi pozíciója, így a nemzetközi sajtó is megjegyezte, hogy gyors előrelépése a ranglétrán feltűnést keltett.

A gyors előrehaladás egyik oka lehetett, hogy Verpek korábban igen szoros munkaviszonyt ápolt Stephen Millerrel, a Fehér Ház Trump alatti főtanácsadójával.

Veprek kimondottan konzervatív nézeteket ápol a migráció terén: 2018 áprilisi kinevezésekor egy amerikai baloldali lap úgy fogalmazott, hogy – az ő szempontjukból – Trump „a lehető legrosszabb embert választotta ki a munkára”.

A Politico meg is szólaltatott egy korábbi állami alkalmazottat Veprekről, aki úgy fogalmazott:

„Az a tapasztalatom vele kapcsolatban, hogy úgy hiszi: kevesebb menekültet kellene befogadni az Egyesült Államokba, és hogy a nemzetközi migrációs problémát megállítani kell, nem pedig kezelni”.

Veprek az MCC március 22-24. közötti nemzetközi migrációs konferenciájának résztvevője lesz, a konferencia programja itt érhető el.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amit itt lehet megtenni.