Meghúzták a vészféket

Meghatározatlan ideig nem lehet megegyezés nélküli Brexit – London halasztást kér

2019-03-13 20:55:53
Újabb vereséget szenvedett Theresa May. A brit miniszterelnök szerint a március 29-i határidőhöz képest akár hosszasan is halasztódhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. Bejelentette, továbbá hogy London a Brexit egyszeri, június 30-ig terjedő elhalasztását fogja kérni az Európai Uniótól.

Elutasította szerdán a londoni alsóház annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A szerda esti – jogilag egyébként nem kötelező erejű –  szavazás meglepetés, mert a képviselők többsége nem a kormány eredeti indítványára, hanem egy módosításra szavazott.

A konzervatív párti kormány által beterjesztett indítvány kifejezetten arra vonatkozott, hogy az Egyesült Királyság a Brexit március 29-i határnapján nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból. A kormányzati beterjesztéshez azonban érkezett egy módosító indítvány, amely azt kezdeményezte, hogy a parlament meghatározatlan időre mondja ki a megállapodás nélküli Brexit tilalmát, és a képviselők a szerda esti szavazáson csekély többséggel, 312:308 arányban ezt támogatták.

Theresa May brit miniszterelnök szerint ha a parlament nem hajlandó elfogadni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást, és nem járul hozzá a megállapodás nélküli Brexithez sem, akkor a március 29-i határidőhöz képest akár hosszasan is halasztódhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.

Frissítés:

A brit kormány szerda este bejelentette, hogy ha a londoni alsóház egy héten belül elfogadja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, London a Brexit egyszeri, június 30-áig terjedő elhalasztását fogja kérni az Európai Uniótól, annak érdekében, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

(MTI)