Szlovák miniszterelnök: Meg kell szüntetni a kezelhetetlen migrációt

2019-03-12 14:04:58

Írta: Constantinovits Milán
Pellegrini szlovák miniszterelnököt állították pellengérre az EP keddi ülésnapján. A legforróbb téma Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolása volt, emellett a kormányfő iszlámról megfogalmazott gondolatai is heves indulatokat váltottak ki. Pellegrini kifejtette azt is, hogy a NATO-tól várható elsősorban térségünk biztonságának szavatolása.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő kedd délelőtt az Európai Parlament vendége volt az Európa jövőjéről szóló plenáris ülésen. Vitaindító felszólalásában a szlovák kormányfő az Unió kelet-nyugati megosztottságát támadta, rámutatva a bérkülönbségekre, illetve arra, hogy Közép-Európa számára kulcsfontosságú a biztonságpolitika. Expozéjában kitért arra is, hogy

a visegrádi négyek ellenzik azt a korlátlan bevándorláspolitikát, ami a saría terjedését hozza magával.

A szavaira reagáló képviselők Pellegrinit elsősorban a szlovák újságíró, Ján Kuciak meggyilkolása miatt vonták kérdőre, illetve a visegrádi négyeket is támadták, a vélemény- és szólászszabadságot kérve számon, illetve Orbánnak is üzentek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában a visegrádi négyeket ostorozta, felszólítva őket arra, hogy: „végre lezáruljon az unió keleti és nyugati országai közötti hasztalan vita". Juncker utalt arra is, hogy Brüsszel és Közép-Európa mélyülő konfliktusában nem a brüsszeli fél hibás: „Ne gondoljuk, hogy csak az Európai Bizottság vagy az uniós parlament és néhány nyugat-európai kormány felelős a konfliktusokért" – fogalmazott.

Pellegrini válaszában visszautasította a szlovák belbiztonságot ért vádakat, és kijelentette: megérti Brüsszel más nézőpontját, de ő a szlovák emberek biztonságáért és boldogulásáért felel, így el kell utasítania a korlátlan migrációt támogató politikát. A vitát követően azzal zárta szereplését, hogy: „Konstruktív hang szeretnénk maradni Európa kórusában."

Ellátogattunk Pellegrini sajtótájékoztatójára is, ahol a szlovák miniszterelnök kiemelte:

a jelenlegi helyzetben elsősorban a NATO-tól várható térségünk biztonságának szavatolása.

Kérdésünkre elmondta, hogy a mai nézetkülönbségek ellenére az Uniónak köszönhetőek az eddigi szlovák gazdasági eredmények, így nem szabad azoknak hinni, akik Brüsszel ellen lázítanak.