A közös lista megoldható

2019-03-12 12:25:00
Enyedi Nagy Mihály
Népszava
Szükségtelen és indokolatlan a Jobbikot és az LMP-t bevonni.

A Jobbikot szükségtelennek és indokolatlannak látom bevonni, az LMP létének oka a közös fellépés vagy siker megtorpedózása, tehát szerintem ők se játszanak. Mások beléphetnek (Kétfarkúak, Liberálisok) a közös és egyetlen valódi ellenzéki alternatívát jelentő listára, és megegyezhetnek a következőkben:

1. Mindenki hirdeti a saját programját, népszerűsíti a listavezetőjét, és a közös lista megszavazását kéri híveitől. Valamint azt, hogy az őt elérő kutatóknak a választója mondja meg, melyik ellenzéki párt híveként szavazott a közös listára. A kampányban a kevés anyagi erőforrás egyesíthető, az egymás elleni testvérharc felfüggeszthető.

2. Hogy az aznapi vagy előző estés kutatás, amely az egységes lista támogatói között kimutatja a pártok valós támogatottsági arányait, egy klasszikus exit poll, vagy más, kellően auditált és az érintett pártok által elfogadott és felügyelt kutatás lesz-e, az már mindegy. Egy 5000 fős, szakmailag korrekt minta erősen 1 százalék köré szoríthatja a mérési hibát.

3. A kutatás költségei pontosan megbecsülhetők: 15-20 millió forint. Ezt áprilisban nagy biztonsággal össze lehetne szedni azoktól az állampolgároktól, akiknek országos többsége bizonyítottan közös listát igényel, de követelni nem tud.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.