Az Orbánnak küldött ultimátum nevetséges

2019-03-08 07:01:35

Bas Eickhout
Index
Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Interjú.

„A magyar kormány azt mondja, hogy a jogállamiság az egy ország belügye, nem európai ügy. Hogyan lehet áttörni ezt a falat?

Ez az, amiért végül elindítottuk a 7-es cikk szerinti eljárást a magyar kormány ellen. Nem azért, mert ez nekünk tetszik, hanem mert valóban azt, látjuk, hogy a helyzet Magyarországon romlik. És ha a magyar kormány azt mondja, hogy ez belpolitikai kérdés, azzal egyáltalán nem értek egyet. Nagyon sok olyan téma van, amin lehet vitatkozni nemzeti, vagy európai szinten. De nem a jogállamiságról. A jogállamiság egy szabályrendszer, keretet ad a társadalomnak. A magyar kormány is aláírta az európai alapokmányokat, amelynek az első cikke a jogállamiságról szól. És ahogy láttuk, hogy a helyzet egyre romlik, elővettük a 7-es cikkes eljárást, amelyik egy intenzív folyamat, de meg kell tennünk a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás, a civil szervezetek védelmében. A társadalomnak meg kell szerveznie magát, így működik Európa.

Az ön párttársa Judith Sargentini azt mondta, hogy a Néppárt elkésett azzal, ha a Fideszt most akarja megrendszabályozni. Egyetért ezzel? És mi a véleménye Manfred Weber három pontos ultimátumáról, amit Orbán Viktorhoz intézett?

Judithnak igaza van, a Néppárt túl sokáig volt azon a véleményen, hogy változást lehet elérni a magyar kormánynál, ha a párton belül tartják őket. És ez jelenti azt, hogy ezt nem pártpolitikaként kell kezelni. Az Európai Néppárt nagyon kritikus, amikor a baloldali román kormányról van szó.  Fiúk, mi lenne, ha egyszer nem a pártpolitikáról, hanem az értékekről beszélnénk?
Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Azt mondja, hogy állítsa le a Juncker elleni kampányt. Bocs, de mi a helyzet azzal, amikor Sargentinit tették a plakátra? Tőle nem kellene bocsánatot kérni? Az oké volt, amikor őt ugyanezzel a hazugsággal mutogatták? Csak Junckerrel nem oké? Szóval ez az, amikor az értékek pártpolitikává válnak. Egy másik felszólítás, hogy tisztázni kell a CEU jogi helyzetét. Ugyan már, ez nem jogi kérdés. Ez az egész így ebben a formában nevetséges. De sok párt a Néppárton belül már látja, hogy a magyar kormány túl messze ment, hogy az eddigi taktika nem vált be, de nem tudom, mi lesz ennek a vége.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.