Utolsó esély

Weber: Nem mutat kompromisszumkészséget a Fidesz

2019-03-06 12:04:10
Az EPP csúcsjelöltje a PAP lengyel hírügynökség oldalán megjelent cikkében úgy fogalmazott: a következő napok az utolsó esélyt jelentik a magyar kormánypárt számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni.

Manfred Weber abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az EPP vezetése csütörtökön és pénteken Varsóban tartja egyik kihelyezett ülését, az EP-választásokat megelőző kampány keretében. Weber az EPP számára megterhelőnek nevezte a Fidesz által „az utóbbi időben tett lépéseket", többek között abszurdnak minősítve a CEU helyzetét. Jelezte: március 20-áig a frakció törekedni fog a problémák megoldására. „Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik” – húzta alá. „Nekik kell jelezniük, hogy maradni szándékoznak az EPP-ben” – fűzte hozzá.

Felidézte: az EPP alapítói "mindig az együttműködés és a kompromisszum mellett álltak ki". Ehhez viszont kétoldalú készség szükséges – jegyezte meg. „Meg kell mondanom, hogy most sem a Fidesz, sem Orbán Viktor részéről nem látok kompromisszumkészséget" – fogalmazott Weber. Szerinte a következő napok utolsó esélyt jelentenek a Fidesznek, hogy „megmutassa arra való hajlandóságát, hogy azon család része legyen, amelyben kompromisszumokat kötnek". „Március 20-áig az összes megoldás az asztalon van” – tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az EP-választások után feltehetőleg a mainál kevesebb mandátummal rendelkező EPP nyit-e új pártok, például a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felé, Manfred Weber leszögezte: a frakció lengyelországi partnere az ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt. Örömét fejezte ki, hogy öt lengyel ellenzéki párt – köztük a PO – Európai Koalíció (EK) nevű szövetségként indul az EP-választáson.

"Ez világos döntés elé állít (mindenkit), hogy az ország hosszú távon a »polexit« (az EU-ból való lengyel kilépés) irányában haladjon vagy sem" –jelentette ki. Úgy látja: az ellenzéki szövetség az Európa-párti Lengyelország mellett áll ki. Arra a kérdésre reagálva, hogy Lengyelország a kilépés felé tart-e, Weber nyugtalanítónak nevezte "a Brüsszel-ellenes, az EU-n belüli együttműködés ellen irányuló légkört". Úgy látta: erősíteni kell az uniós intézményeket, védeni kell az elért eredményeket. „Ezt megteszi a mi partnerünk, a PO" – jegyezte meg Weber.

(MTI)