Hanoi

Ismét találkozik Trump és Kim Dzsong Un

2019-02-20 21:26:02
„Nem hiszem, hogy ez lesz az utolsó találkozónk” – bocsátotta előre Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Unnal tervezett tárgyalásáról.

A jövő héten Hanoiban tartandó csúcstalálkozó után újabb találkozót tervez Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Donald Trump. Az amerikai elnök ezt közölte újságírókkal a Fehér Ház Ovális Irodájában a Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott tárgyalásai előtt.

„Nem hiszem, hogy ez lesz az utolsó találkozónk” – fogalmazott a hanoi csúcsra utalva az elnök, majd egy újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy újabb találkozót fontolgat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Észak-Koreának lépnie kell az atomfegyver-mentesítés érdekében. Mint fogalmazott: „valami érdemlegeset” szeretne látni Phenjan részéről, bár hozzátette, hogy szerinte az észak-koreai vezetés „tényleg akar valamit”.

Az amerikai elnök kedden – szintén a Fehér Házban újságíróknak – derűlátóan nyilatkozott a február 27-én és 28-án tartandó csúcstalálkozóval kapcsolatban. De azt is leszögezte, hogy „nincs ok sietségre”, az általa kitűzött célok megvalósításához, vagyis a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítéséhez van idő mindaddig, amíg Phenjan – mint fogalmazott – „nem hajt végre atomfegyver-, és rakétakísérleteket”.

Donald Trump megerősítette, hogy az Észak-Korea elleni szankciók érvényben maradnak. Ezt egyébként egyik keddi közleményében az amerikai külügyminisztérium is hangsúlyozta. A külügyminisztérium bejelentette: Stephen Biegun észak-koreai különmegbízott már úton van Hanoiba, ahol a jövő heti csúcstalálkozó előkészületeiben vesz részt. Kedden az amerikai elnök telefonon egyeztetett Észak-Koreáról Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, szerdán pedig – a Fehér Ház közlése szerint – Abe Sindzo japán kormányfővel beszélt.

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint a Trumppal folytatott beszélgetés során Mun Dzse In felajánlotta Szöul gazdasági együttműködését Phenjannal, hogy így is ösztönözze az észak-koreai vezetést az atomfegyver-mentesítésre. Mun közölte Trumppal: kész a vasúti és közúti közlekedés újranyitására a két Korea között, és készen áll a gazdasági együttműködés más formáira is.

(MTI)