„Négy év után” – Ilyen az újraindult Magyar Nemzet

2019-02-06 05:54:47
Beszereztük hajnalban a Magyar Nemzet új lapszámát: lapszemle következik!

Négy év után

Ez a szerkesztőségi cikk címe a 82. évfolyam 1. számában, amely bekezdésében kapcsolatot teremt a régi és az új kezdet között: „Új napilap jelent meg 1938. augusztus 25-én reggel, a Magyar Nemzet. És egy régi napilapot vehet kézbe a kedves olvasó ma reggel, a Magyar Nemzetet. Ami a két dátum között történt, az már megírható sajtótörténet, rideg adatokkal és megírhatatlan örömökkel, fájdalmakkal, ezerarcú hétköznapokkal, az égi redakcióba távozott kollégák múltba csúszott írásainak tömegével”.

Az alapító Pethő Sándor az első oldalon. Fotó: Mandiner/Jerez Julio

A folytatásban arról írnak, hogy a lap háromszor indult útnak, 1938-ban, 1945-ben és 2019-ben, megemlíti a 2015-ös eseményeket, amikor is „a lap könnyedén lerázta magáról és megtagadta tulajdon múltját”. Idézik a Magyar Nemzet legendás munkatársát, Kristóf Attilát is a vezércikk, aki 2004-ben úgy fogalmazott, a lap „háromszorosan nemzeti érték”.

Végezetül úgy fogalmaz az írás: „Négy év után újra Magyar Nemzet. És újra a szellemi szabadságharc frontvonalában”.

Krisztus a sivatagban

Újraindult A helyzet rovat is, a lap 3. oldalán található írást Sitkei Levente jegyzi. A szerző Ferenc pápa Egyesül Arab Emírségek-beli látogatásával kapcsán írja meg véleményét a pápa látogatásával, a kereszténységgel, valamint a katolikus egyházzal összefüggésben. Ebben úgy fogalmaz: „Soha nem a vallással van baj, hanem az emberekkel, akik saját céljaiknak megfelelően értelmezik félre a leírt igéket, a hagyományokat. Aki viszont ember tud maradni, azzal sosincs baj”.

Még nem dőlt el Európa sorsa

Boross Péterrel készített az újrainduló Magyar Nemzet egy nagyinterjút. A volt miniszterelnök ebben elmondta, akik minden pozitív értékrendet próbálnak meg felbomlasztani, azok a demokratikus alapokon nyugvó nemzetállami modellt akarják lejáratni. Szerinte borítékolható, hogy a májusi EP-választás után változások lesznek, ám ezek nagyságát még kérdésesnek tartja. További részleteket itt talál.

Az interjú. Fotó: Mandiner/Jerez Julio

Úgy vélte, ma nincs Magyarországon más kormányképes pártszövetség a Fidesz-KDNP szövetségen kívül, ami erős, és emiatt nem tudnak velük mit kezdeni. Boross Péter szerint ennek köszönhető a sok uniós zaklatás. Az újrainduló Magyar Nemzetről elmondta: jelentős szerepe lesz a napilapnak a szellemi öntisztulás terén.

Sztrájkolnak a bérszámfejtők a kiskereskedelmi óriásnál

Exkluzív információt is tartogat az első lapszám: a Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanis irodai dolgozók sztrájkolnak a Tescónál, ezért késve fogja megkapni fizetését a cégnél dolgozó több mint 17 ezer ember. Mint a napilap megtudta, határozatlan időre függesztették fel a munkát a bérszámfejtők. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnök úgy fogalmazott: a tb-ellátások elszámolása is késhet.