Bíróság elé áll a svéd lány, aki egy afgán férfit védett a repülőn

2019-02-01 12:25:00
Február 4-én eljárást indít a göteborgi bíróság, hogy megállapítsa, Elin Errson megsértette-e a légiközlekedési jogot.

A légi közlekedés szabályainak megsértésével gyanúsítják azt a 21 éves svéd nőt, aki júliusban nem ült le egy Göteborgból induló repülőjáraton, hogy így akadályozza meg egy afgán menedékkérő kitoloncolását az országból. A nő pénzbírságra és akár hat hónapos börtönbüntetésre számíthat – írja a Deutsche Welle.

2019. február 4-én hétfőn a göteborgi kerületi bíróság eljárást indít, hogy megállapítsa, Elin Ersson tavaly júliusban megszegte-e a svéd légiközlekedési jogot.

A svéd lány a repülőn közölte, hogy mivel meg akarja menteni az afgán férfit a kitoloncolástól, addig nem hajlandó leülni, míg a férfit nem viszik le a gépről. Az utasszállító repülők pedig addig nem szállhatnak fel, amíg az összes utas nem ül a helyén bekötve.

Az utasok megosztottak voltak az esettel kapcsolatban, egyesek szimpatizáltak a lánnyal, mások kevésbé – olyannyira nem, hogy utólag feljelentették Errsont ügyészségen. „Ersson cselekedete sok zavart és aggodalmat okozott a repülőgépen. Az utasok jó részét felzaklatta az eset” – mondta az ügyről James von Reis ügyész.

Ha Erssont bűnösnek találják pénzbírságra, és akár hat hónapos börtönbüntetésre is számíthat.