A halloweenkultuszból sokkoló multikultit csináltak

2018-11-01 11:47:16

Szabó László Zoltán
Magyar Idők
Mára szerte Európában elterjedt a faragott töklámpás hagyománya, a nagyobb áruházláncok polcai valósággal roskadoznak a halloweentökök súlya alatt, terjedjen csak a majmolós, divatos multikulti, noha a kulturális jelenség gyökereiről a lelkes forgalmazók közül nyilvánvalóan kevesen tudnak közelebbit.

„Mára szerte Európában elterjedt a faragott töklámpás hagyománya, a nagyobb áruházláncok polcai valósággal roskadoznak a halloweentökök súlya alatt, terjedjen csak a majmolós, divatos multikulti, noha a kulturális jelenség gyökereiről a lelkes forgalmazók közül nyilvánvalóan kevesen tudnak közelebbit. Magyarországon is igen elterjedt már a halloween ünneplése, sok szórakozóhelyen rendeznek bulit maszkban vagy anélkül; azért a mi tavaszváró, téltemető népszokásunk, a mohácsi busójárásunk sem kutya, ahol a klasszikus sámánizmus jelei még mindig tetten érhetők.

A télűző fesztivál három napig, farsang vasárnapjától húshagyókeddig tart, amelynek csúcspontja a karnevál. A busójáráskor jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása látható. Sötétedéskor érkezik el a kulturális rendezvény csúcspontja, amikor a farsangi télbúcsúztató koporsó vízre bocsátása után a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőr csuklyás maszkot viselő alakok máglyán elégetik a telet jelképező koporsót, majd a mohácsi főtéren körtáncot járnak.

John Carpenter azonban valószínűleg nem fog erről a magyar hagyományról filmet készíteni, de legyen ez az ő baja. Mindazonáltal a mi sámánjaink nem rohangálnak fejszével az utcákon, tinédzser lányokat kergetve. Ennél jobb dolguk is akad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.