Erdoğan már a rendőröket veti be az infláció ellen

2018-10-10 21:39:09
A török boltokban rendőrök ellenőrzik, hogy ugyanannyit kell-e fizetni a kasszánál, mint amennyi a polcokra ki van írva. Erdoğan így harcol az infláció ellen.

Erdoğan a rendőrség segítésével küzd az infláció ellen írja a Bloomberg nyomán a 444. A lap szerint a líra összeomlását gazdasági intézkedéssel kezelni nem tudó török kormány helyszíni bírságokkal akar gátat szabni a folyamatos áremelkedéseknek.

Az összeomló török líra 2018-ban eddig 38 százalékot vesztett értékéből, és szeptemberben már 25 százalékos volt az infláció, aminek következményeként a fogyasztói javak ára kétszer ilyen ütemben emelkedett. A török vezetés arra kényszeríti a bankokat, hogy a piaci alatti kamat alatt adjanak lakáshiteleket. Megtiltották, hogy valaki külföldi valtutával vegyen vagy béreljen ingatlant. Hatóságilag határozták meg a kenyér árát. Most pedig rendőröket küldenek a boltokba, hogy ellenőrizzék, megfelelőek az árak.

A rendőrök ellenőrzik, hogy ugyanannyit kell fizetni a kasszánál, mint amennyi a polcokra ki van írva, és hogy a boltosok csalnak-e a mérleggel. Arra is figyelnek, hogy a kereskedők ne halmozzanak fel túl nagy készleteket a későbbi magasabb árakra várva.