Macron: A franciák ellenállnak a változásnak, bezzeg a dánok!

2018-08-30 21:02:28
Koppenhágában méltatta a dánok nyitottságát a francia elnök. Szerinte sikerült „kulturális változást” kiváltania a franciák körében, akik „újra kedvet kaptak a kockázatvállaláshoz”.

Meglehetősen provokatív megállapításokat tett Emmanuel Macron francia elnök koppenhágai látogatásán – írja a Le Point. Mint arról lapunk is beszámolt, Macron kijelentette: ha Orbán Viktor és Matteo Salvini a legfőbb ellenfelüket látják benne, „igazuk van”, és nem hagy teret a hozzájuk hasonló „nacionalistáknak”, és „azoknak, akik gyűlöletbeszédet terjesztenek”.

Az elnök a Dániában élő franciákkal való találkozóján azonban más témákra is kitért: kifejezte csodálatát a „rugalmasság és biztonság” (flexisécurité) dán modellje előtt, elismerve ugyanakkor, hogy a két nép közötti kulturális különbségek miatt nem lehet egy az egyben lemásolni azt. „Ne legyünk naivak: a lehetőségek az adott kultúrából, a történelme által formált népből fakadnak. Ez a lutheránus nép, amely megélte az elmúlt évek átalakulásait, nem éppen azonos a változásnak ellenálló gallokkal. De közös bennünk az európaiságunk" – fejtegette Macron, aki azt is méltatta, hogy Dánia úgy képes ragaszkodni a kultúrájához, hogy „közben teljesen nyitott a világ többi részére”.

Macron még egy hétfőn elmondott beszédében pozitív fejleményként értékelte a nemzeti identitások visszatérését. „Azok, akik egy globalizált nép eljövetelében hittek, nagyot tévedtek. Szerte a világban a népek legmélyebb identitását látjuk visszatérni. És ez lényegében jó dolog" – vélekedett, ezen nézeteit pedig a dániai közönség előtt is kifejtette. Hozzátette azonban: úgy látja, az identitás interakciókból áll. Egy dán diák kérdésére, aki az európai identitások jövőjéről kérdezte őt, így felelt: „Olyan, hogy igazi dán, nem létezik, hiszen európai már. Ugyanígy az ön nyelve nem kizárólag dán: az európai nyelv részét képezi. Ez igaz a franciákra is."

Macron arról is beszélt: úgy érzi, sikerült „kulturális változást” kiváltania a franciák körében, akik „újra kedvet kaptak a kockázatvállaláshoz”.