Tovább szakadhat az LMP-frakció: Szabó Szabolcs lehet az új kilépő

2018-08-29 18:50:24
Ha nem rehabilitálják a választási kampányban visszalépő LMP-seket, akkor az ex-együttös Szabó Szabolcs is otthagyja a párt parlamenti képviselőcsoportját.

Feltételekhez szabta az LMP képviselőcsoportjában való további részvételt Szabó Szabolcs, az azóta megszűnt Együtt korábbi tagja, csepeli országgyűlési képviselő – írja a Zoom.hu.

Szabó, miután az Együtt csalódást keltő eredménnyel kiesett a parlamentből az áprilisi országgyűlési választás után, úgy döntött, hogy nem függetlenként politizál, ezért belépett az LMP képviselőcsoportjába. 

Ugyanakkor a párton belüli, az összefogáspártiakkal való leszámolás úgy tűnik, érzékenyen érinti az összefogásnak köszönhetően képviselővé vált Szabó Szabolcsot: azt várja az LMP-től, hogy rehabilitálják a választási kampányban az esélyesebbnek tartott jelöltek számára visszalépő LMP-seket. „Nem tartható, hogy Tenk Andrást (az LMP csepeli jelöltjét – a szerk.) például így megbüntették. Azt várom el, hogy megoldják ezeket a problémákat a párton belül” – nyilatkozta a Zoom.hu kérdésére.

Ugyanakkor úgy látja, van olyan feltétel, melynek teljesülése esetén a frakció tagja maradna: a jelenleg készülőben lévő alapszabály-módosítás kongresszusi elfogadása esetén például maradna. Ellenkező esetben, vagyis ha Tenk Andrást, és többi visszalépő társát nem rehabilitálják, akkor Szabó Szabolcs sem marad. Az ex-együttös képviselő ugyanakkor azt állítja, szívesen maradna frakciótag, hiszen a képviselőcsoport „egy rendes, dolgos csapat”.

Egyébként pont Szabó frakcióba való csatlakozása volt az, amely kiváltotta az LMP-alapító Schiffer András távozását is májusban. Schiffer ugyanis nem tartotta helyesnek „a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozását” az egykoron általa vezetett frakcióhoz.

A fentebb is említett Tenk Andrást nem elég, hogy saját pártja másfél éves eltiltással büntette, a csepeli önkormányzat sem kímélte: visszalépése után a városrész vezetése megszüntette Tenk 3,5 éve betöltött tanácsnoki pozícióját.