Fürdővízzel a gyereket…

2018-07-18 10:30:58

Körösényi András
Magyar Idők
Az akadémiai alapkutatás államosításával a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük.

„Mindebből látható, hogy Mari néni adóforintjaiból a kormány ezermilliárd forintos – az egész akadémiai büdzsénél nagyságrendekkel nagyobb – erőforrást fordít a közvetlenül az irányítása alá tartozó kutatásfejlesztésre, innovációra és alkalmazott kutatásokra, így az MTA szerény alapkutatási erőforrásainak államosítása nélkül is van módja prioritásait érvényesíteni.

Láthattuk továbbá, hogy sem a teljesítményhiány, sem az alapkutatások haszontalansága, sem pedig az MTA kutatóinak „politikai-ideoló­giai” elhajlásának érvei nem valósak, illetve nem igazolják az alapkutatások államosítását. A kitűzött célok (a kkv-szektor innovációs teljesítményének növelése) így nem érhetők el, miközben az intézkedés olyan »mellékhatásokkal« járhat, mint az alapkutatások tönkretétele, számos olyan terület színvonalesése (alkalmazott kutatás, felsőoktatás), amelyekre a hazai alapkutatások minősége közvetlenül hatással van.

Jogos az aggodalom, hogy az akadémiai alapkutatás államosításával a kitűzött célokkal ellentétes hatást érünk el: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.