Közös interjúban elmélkedett a nagykoalícióról egy jobbikos és egy párbeszédes

2018-06-14 08:02:53
Jakab Péter és Tordai Bence álláspontja az esetleges közös kormányzás és a cigány-magyar együttélés kérdéseiben is közeledett egymáshoz.

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt volna egy olyan beszélgetés, mely a csütörtöki Magyar Narancs hasábjain jelent meg: az Index szemléje alapján ugyanis Tordai Bence, a Párbeszéd, illetve Jakab Péter, a Jobbik képviselője közös interjút adtak a lapnak.

Talán a két politikust az köthette össze, hogy az Országgyűlésbe mindketten először kerültek be, és mindketten hamar dorgálást kaptak Kövér Lászlótól: Tordai azért, mert letegezte a miniszterelnököt, Jakab pedig lebűnözőzte a fideszeseket.

A baloldali Párbeszéd és a szélsőjobboldalról elindult Jobbik között úgy tűnik, azért vannak kapcsolódási pontok, melyekre együttműködést lehetne építeni: a két politikus szerint ilyen például Erdei Sándor („Rokker Zsolti”) jelöltségének miskolci támogatása. Sőt, Tordai elmondta, hogy a Fidesz bukása esetén akár „nagykoalíciós kormányzást” is el tud képzelni. Jakab már óvatosabban fogalmazott, szerinte közös minimumcélokra van szükség, a jó párbeszédes javaslatok megszavazásától pedig nem zárkóznának el.

Úgy látszik, Tordai megbocsátott a Jobbiknak a korábbi cigánybűnözést illető álláspontja miatt: a két képviselő szerint a Jobbik elmozdult a régi álláspontjáról, Tordai szerint pedig a romák társadalmi képét kell megváltoztatni: „ha ugyanis a romák nem bűnözéssel vannak asszociálva, hanem a rendvédelemmel, akkor az egy win-win helyzet, mindenki nyer”. Jakab erre úgy reagált: „dolgozzunk ezen”.

Az interjúban szó esett arról is, mi lehet a szerepe a Fidesznek az ellenzéki térfélen, abban pedig egyetértettek, hogy a kormánypárt használ ellenzékieket céljai elérése érdekében. Jakab szerint jó példa erre az, amit Toroczkaiék tesznek, ugyanakkor az ásotthalmi polgármester motivációit nem érti. Tordai kifejtette, „a Fidesz dolgozik azon, hogy a fontosabb helyeken legyenek olyanok, akikkel jól megértik egymást.”