LMP: Harcoljon a kormány a szabadkereskedelmi egyezmények ellen!

2018-06-02 15:37:18
Nem szolgálja a nemzeti érdekeket a kormány külgazdasági politikája az LMP-s Ungár Péter szerint.

Az LMP szerint nem szolgálja a nemzeti érdekeket a kormány külgazdasági politikája, amely minél több szabadkereskedelmi megállapodás megkötését tartja kívánatosnak. 

Ungár Péter országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kormánynak inkább harcolnia kellene az ilyen egyezmények ellen. Az ellenzéki politikus – a parlament európai ügyek bizottságának tagja – felidézte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, a kormány nem fogja megakadályozni, hogy az Európai Unió minél több szabadkereskedelmi egyezményt kössön más
országokkal.

Az LMP álláspontja az, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás a szegény országokat szegényebbé, a gazdag országokat gazdagabbá teszi, ezért ez a külgazdasági politika nem szolgálja a nemzeti érdekeket – jelentette ki. Felidézte: az LMP az Egyesült Államok-EU szabadkereskedelmi megállapodás megkötése ellen is tiltakozott.

Ungár Péter kiemelte: az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában – amelyekkel most szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU – sokkal rosszabb természetvédelmi, élelmiszer-biztonsági szabályok vannak hatályban. Az egyezmény megkötése azt jelentené, hogy rossz minőségű – például klónozott csirke és génmódosított szója - kerülne dömpingáron az európai piacra, és ezek a rossz minőségű, de olcsóbban gyártott termékek kiszorítanák az Európai Unió piacáról a most vásárolt termékeket – figyelmeztetett.

Hozzátette: a szabadkereskedelmi megállapodás jogszabály-harmonizációval is együtt jár, ez pedig azt jelentené, hogy el kell ismerni Európában a vietnami, dél-amerikai szabályokat, az LMP szerint azonban ez felháborító, mert ezen szabályok meghozatalába nem volt beleszólásunk. Itt az ideje, hogy Szijjártó Péter és kormánya szabadságharcot vívjon ezen megállapodások ellen – jelentette ki Ungár Péter.

(MTI)