Erdogan: Izrael a náci módszereket is túlszárnyalva támad a palesztinokra

2018-05-18 22:19:35
A második világháború koncentrációs táboraiban a legkülönfélébb kínzásoknak kitett emberek gyermekei napjainkban „még a náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülésén beszélt az izraeli náci módszerekról. 

A második világháború koncentrációs táboraiban a legkülönfélébb kínzásoknak kitett emberek gyermekei napjainkban „még a náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök

Hozzátette: semmi különbség nincs a zsidókat 75 évvel ezelőtt Európában ért üldöztetés és aközött, amelynek a Gázai övezetben a palesztinokat teszik ki. „Kerekesszékesek és kisbabák legyilkolását másképp hogyan lehet megmagyarázni?” – tette fel a kérdést Erdogan. A török államfő leszögezte: amit Izrael művel, az banditizmus, barbárság és állami terror. Izraelnek a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt „feltétlenül meg kell fizetnie” – nyomatékosította.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki kijelentését megerősítve Erdogan jelezte: Ankara az ENSZ Közgyűlése elé viszi az ügyet. Az üldöztetés elítélése a megszálló Izraelt nem állítja meg –  mutatott rá a török elnök. Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze, mert az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követően zajló tömegtüntetések során az izraeli erők 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek.

Erdogan azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nem a megoldást, hanem a problémát jelenti a Közel-Kelet számára. Washington lépése a muzulmán világ elleni újabb műveletek „hírnöke” – vélte a török elnök. Az OIC ülése előtt néhány órával Isztambulban „Átok az üldöztetésre, támogatás Jeruzsálemnek” mottóval tüntetést tartottak, amelyen az Anadolu török állami hírügynökség szerint nagyjából 500 ezren vettek részt. A rendezvény kiemelt felszólalói között volt Erdogan, Binali Yildirim kormányfő, Ismail Kahraman házelnök, valamint a június 24-ei előrehozott elnök- és parlamenti választáson a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP) szövetségben induló két párt vezetője. Yildirim beszédében népirtásnak és etnikai tisztogatásnak minősítette Izrael hétfői fellépését.

Az OIC-ülés zavartalanságáért 5200 rendőr felel, míg a péntek délutáni tüntetést 14 900 rendőr biztosította. A legfőbb ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje, Muharrem Ince pénteken azért bírálta Erdogant, mert nem bontja fel az Izraellel kötött megállapodásokat. Ince szerint az isztambuli tüntetést nem Palesztináért, hanem a választások miatt szervezték.

(MTI)