Irán: Háborús bűnösökként kellene elítélni az izraeli vezetőket

2018-05-15 11:42:44
Az iráni külügyi szóvivő szerint a gyermekek, asszonyok és védtelen palesztinok meggyilkolása Izrael fő stratégiájává vált az elmúlt hetven évben.

Háborús bűnösökként kellene elítélni az izraeli vezetőket a Gázai övezet és Izrael határán elkövetett „mészárlás" miatt, miután az izraeli katonák hatvan palesztint öltek meg – vélekedett kedden Irán.

Bahram Kászemi külügyi szóvivő kifejtette, hogy gyermekek, asszonyok és védtelen palesztinok meggyilkolása Izrael fő stratégiájává vált a palesztin területek hetvenéves megszállása folyamán. A történtekkel összefüggésben Teherán azonnali cselekvésre és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, nemzetközi bíróság előtt háborús bűnösökként ítéljék el az izraeli vezetőket a 2014 nyara óta történt legsúlyosabb halálos áldozatokkal járó izraeli-palesztin konfliktus miatt. 

Mintegy 60 palesztin vesztette életét és 2400 megsebesült az izraeli katonák lövéseiben a Gázai övezet és Izrael határán, az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozásokban.   

Kászemi hangoztatta, Izrael állandósult bűncselekményei abból következnek, hogy az Egyesült Államok töretlenül támogatja a zsidó államot.  Az iráni külügyi szóvivő egyben Szaúd-Arábiára utalva, a régió országait áruló kompromisszummal és méltatlan passzivitással vádolta meg azért, mert nem ítélték el erőteljesen az izraeli erők tevékenységét.

Korábban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Twitter oldalán hidegvérrel elkövetett mészárlásnak nevezte a Gázai övezetben történteket, miközben „az Egyesült Államok követségének törvénytelen átköltöztetését ünnepli, és a kollaboráns arab országok pedig el akarják terelni a figyelmet".

(MTI)