Lauder: Össze kell fogniuk a zsidóknak és katolikusoknak az elnyomók ellen

2018-04-19 14:48:48
A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder szerint össze kell fogniuk a katolikusoknak és a zsidóknak, a lengyeleknek és az amerikaiaknak a mai elnyomók ellen. Lauder erről a varsói gettófelkelés 75. évfordulóján beszélt.

A katolikusoknak és a zsidóknak, a lengyeleknek és az amerikaiaknak össze kell fogniuk „a mai elnyomók” ellen – hangsúlyozta a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder csütörtökön Varsóban, a gettófelkelés 75. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen.

Az amerikai állampolgárságú Lauder a gettófelkelés résztvevői mellett a második világháborús lengyel ellenállókat, valamint a lengyelországi zsidómentőket méltatta. Megjegyezte ugyanakkor: „akadtak olyanok is, egész Európában, itt is, Lengyelországban, akik becsapták a zsidó családokat, elárulták őket”. „Arra kell összpontosítani, ami összeköt minket” – szorgalmazta, aláhúzva: „bár a nácikat legyőzték, az elnyomók nem tűntek el”.

Előtte Andrzej Duda lengyel államfő kiemelte: a gettófelkelés résztvevői „méltóságukért, szabadságukért, de Lengyelországért is meghaltak, hiszen lengyel állampolgárok voltak”. A lengyelek akkori zsidómentő törekvései kapcsán az elnök elmondta: aki ma arról beszél, hogy a lengyel állam felelős a holokausztért, „szétmossa a zsidók gyilkosainak, a náci németeknek a felelősségét”.

(MTI)