Korlátozná a fejkendő viselését egy német tartomány vezetése

2018-04-11 17:20:10
A tervezett lépés a gyermekek védelmét szolgálná, és nem vallási jelképekről szól.

Megtiltaná a muszlim fejkendő viselését a 14 éven aluli lányoknak a németországi Észak-Rajna-vesztfália tartomány kormánya, helyi oktatási érdekképviseletek szerint kétséges az intézkedés szükségessége.

Serap Güler, a gyermek-, család-, menekült- és integrációügyi minisztérium társadalmi integrációs területét vezető államtitkára szerdán a ZDF országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a tervezett lépés a gyermekek védelmét szolgálja, és nem vallási jelképekről szól.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hozzátette, hogy az iszlám szokás szerint csak a serdülőkortól kezdve kell viselni a fejkendőt, így a 14 éven aluliakra vonatkozó tiltás ellen nem lehet a vallásszabadsággal érvelni, mert ebben a korban nem is kell fejkendőt viselni a vallás előírásai szerint. 

Az iszlám felfogás szerint a fejkendőnek az a funkciója, hogy elrejtse a női bájt, a női vonzerőt a férfiak elől. Ezért a „gyermek szexualizálását" jelenti, ha óvodás vagy kisiskolás korú kislányoknak el kell kendőzniük magukat - mondta az államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak a kiskorú lányok védelme és szabad fejlődésük támogatása a fontos, ha viszont egy fiatal nő úgy dönt, hogy fejkendőt akar viselni, akkor ezt a döntést "el kell fogadni és tiszteletben kell tartani". 

A Rheinische Post című tartományi lap egy szerdai összeállítása szerint a tanárok körében tartózkodóan fogadták a kezdeményezést. Christian Mika, a négyosztályos elemi iskolák tartományi szövetségének (Grundschulverband Nordrhein-Westfalen) elnöke a lapnak azt mondta, hogy tagjaik eddig „nem értékelték jelentősként a fejkendőviselő kislányok problémáját". Hozzátette, hogy saját iskolájában, Dortmund északi részén a 345 tanuló közül 280 muszlim van, és 6 visel fejkendőt.

Hasonlóan nyilatkozott Mario Vallana, a tízosztályos, úgynevezett továbbképző általános iskolák vezetőit össszefogó tartományi érdekképviselet (Schulleitungsvereinigung der Gesamtschulen in Nordrhein-Westfalen) szóvivője, aki elmondta, hogy ebben az iskolatípusban ugyan növekedett a fejkendőt viselő tanulók száma, de a fejkendőviselés így sem „releváns jelenség", a tiltás pedig több gondot okozna, mint amennyit megoldana.

(MTI)