Zsidó származása miatt gyilkoltak meg egy idős nőt Párizsban

2018-03-26 20:04:17
A rendőrség hétfőn antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot. Az áldozat egy 85 éves zsidó nő.

Két ember került őrizetbe hétfőre egy két nappal ezelőtti tűzesettel kapcsolatban, amelyben egy 85 éves zsidó nőt megöltek Párizsban. A rendőrség hétfőn antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot.

Rendőrségi források szerint a 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére péntek este találtak abban a lakásban, ahol az idős asszony egyedül élt és ahol szándékos gyújtogatás történhetett. A tűzoltók szerint a tűz két különböző helyről indult.

Szombaton egy 1989-ben született gyanúsítottat már őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban, hétfőre virradóra pedig egy második gyanúsított is őrizetbe került.  A két gyanúsított vádemeléséről az áldozatnak valós vagy vélt vallási hovatartozása miatti meggyilkolásának gyanúja miatt hétfő este döntenek a vizsgálóbírók. Az ügyészség kérte a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését.

Az asszony holttestét a ágyán találták meg péntek este 7 órakor a tűzoltók a Párizs keleti részén található lakásában, ahova egy szomszéd riasztotta őket, amikor tűz ütött ki. A helyszínre gyorsan kiérkező rendőrök negyven per alatt eloltották a tűzet, a rendőrség azonnal gyújtogatásra gyanakodott. A megölt asszony családja azt mondta a rendőrségnek, hogy egy szomszédra gyanakodnak, aki rendszeresen átjárt hozzá és a gyilkosság napján is bent járt a lakásban. Ezt az 1989-ben született férfit vették elsőként őrizetbe szombaton.  

Anyám láthatóan jól ismerte és fiaként tekintett rá – mondta az áldozat fia a francia hírügynökségnek. Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusban túlélte a Vel d,Hív razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt. A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy 2000-ben elhunyt holokauszt túlélőhöz ment feleségül. 

Az antiszemita gyilkosság óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösség részéről. Alig egy évvel ezelőtt egy hasonló jellegű antiszemita gyilkosság történt: 2017 áprilisban egy 65 éves ortodox zsidó nőt gyilkolt meg otthonában a szomszédja. Hosszú hónapokig tartó jogi csatározás után a vizsgálóbíró március elején minősítette antiszemita jellegűnek az emberölést.

(MTI)