Mit akar az amerikai tinédzserforradalom?

2018-03-26 13:16:28

Balla Eszter
Heti Válasz
A Z betűvel jelzett generáció a milleniumiaknál aktívabb, politizálóbb lesz, ami fordulatot hozhat a közéletben.

„A z betűvel jelzett generáció a milleniumiaknál aktívabb, politizálóbb lesz, ami fordulatot hozhat a közéletben. Legalábbis erre lehet következtetni a most zajló tengerentúli tüntetéshullámból.

Szombaton országszerte tüntetések voltak az Egyesült Államok közel nyolcszáz városában March for Our Lives (Menetelés az életünkért) címmel. A cél: a fegyverhasználat korlátozásának elérése. Csak Washingtonban több százezren vettek részt a megmozduláson.

Ez idáig amerikai belügy. Az viszont Magyarországról nézve is érdekes, hogy a demonstráció kezdeményezői, főszereplői ezúttal tinédzserek voltak. A »Z nemzedék« politikai aktivitására érdemes odafigyelni, hiszen az ilyen mozgalmak nem állnak meg az Egyesült Államok határánál, gyorsan terjednek szerte a világon.

»Ne tovább! Elég volt! A felnőttek becsaptak minket, kezünkbe kell venni dolgainkat« – harsogták a fiatalok a megmozdulásokon. És valóban elegük lett a szavakból, »a felnőttek« üres ígéreteiből. Nem véletlen: a gyerekek, kamaszok biztonságáról, életéről volt szó. 1999-ben történt Amerikában az első iskolai lövöldözés a coloradói Columbine Gimnáziumban, akkor 13 halálos áldozatot követelt az ámokfutás. Azóta 187 ezer diákot érintettek valamilyen módon a különféle iskolai lövöldözések. Forgatókönyv mindenütt hasonló volt: a tragédia után gyász, részvétnyilvánítás, ima, megható politikusi beszédek. A fegyverhasználat ügyében viszont nem történt változás.

Idén február 14-én 15 diák és 2 felnőtt halt meg a floridai Marjory Stoneman Douglas Gimnáziumban történt lövöldözésben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.