Jogsértően járt el az óvódásoknak pólót osztogató Simonka György

2018-03-10 10:13:22
Az NVB kimondta: jogsértő a képviselőjelölt Facebook-oldalát hirdető pólót osztogatni.

A Nemzeti Választási Bizottság egyhangúlag állapította meg, hogy jogsértő volt Simonka György fideszes képviselőjelölt magatartása, mikor a saját Facebook-oldalát hirdető pólót küldött a Békés megyei óvodásoknak – adja közre a 444.

A Békés megye 4. számú egyéni választókerületében induló Simonka ugyanis az egyik megyei óvoda rajzpályázatán résztvevőknek adta oda a Facebook-oldalával és egy like-jellel ellátott pólókat, ezért fordultak ellene kifogással. Elsőfokon a helyi választási bizottság nem adott helyt a kifogásnak, mondván, hogy a kampánytevékenység „nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást”.

Ezek után a helyi bizottságtól az NVB-hez került az ügy, akik viszont már megállapították, „a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet.” Patyi András NVB-elnök szerint ugyanis a választójoggal nem rendelkező gyermekek között nincsen helye a kampányeszközök osztogatásának.

A Fidesz sajtóosztálya korábban reagált a történtekre: ők azt mondták, mivel az óvodásoknak nincs választójoga, „kizárt a választás befolyásolása bármilyen részükre adott ajándékkal”. Simonka a Hír TV-nek pedig úgy nyilatkozott, ebbe a kérdésbe nem érdemes politikát vinni, a rajzpályázat pedig egyébként is a keresztény értékekről szól. „Van az ellenzék, aki ebből próbál politikát keverni. Nem hiszem hogy szükséges, ők még ezt is elvennék szerencsétlen srácoktól” – hangsúlyozta.

(Borítókép: Facebook, Simonka György)