Gyógymasszőrök, földkerülők és a Fény Fiai – Körkép a kis pártokról I.

2018-02-19 08:48:06

Írta: Constantinovits Milán
Egyetért-e a kötelező tornaórával a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt? Mit kínál a Végső Esély Párt? Tudják, mit gondol az Új Magyar Front Mozgalom Párt a jelenlegi ellenzékről? Kik rejtőznek a titokzatos Aquila mozgalom mögött? Körképünkben a választásra regisztrált kis pártokat mutatjuk be.

A Nemzeti Választási Iroda eddig 88 pártot vett jogerősen nyilvántartásba, amelyek innentől kezdve törvényesen gyűjthetnek ajánlószelvényeket az induláshoz. A kis pártok parlamentbe jutási esélyei rendkívül csekélyek, ugyanis jobbára egy-egy jelöltet képesek indítani az országban elszórtan. Ehhez is jelöltenként 500 aláírásra van szükség, az országos listához pedig legalább 9 megyében és Budapesten minimum 27 egyéni választókerületben állított jelöltre. Ez utóbbi a töredékszavazatok begyűjtéséhez kell, ami nélkül nehezen kerülhet be bármilyen szervezet az országgyűlésbe.

Az elenyésző esélyek ellenére körülnéztünk a kis pártok háza táján, ami tanulságos tapasztalatokkal járt. Mit is akarnak ezek az olykor egy-két ember által alapított szerveződések? Mivel tudnak kitűnni a hasonló pártok tengerében, a nagyok mellett?

Demokraták, Sportosak és Egészségesek

A 3700 Facebook-követővel bíró Demokraták Pártja (véletlenül sem összekeverendő a Demokrata Párttal vagy a Demokratikus Koalícióval!) erősen fogalmaz a közösségi oldalán: a párt „népszavazási kezdeményezést indít azzal a céllal, hogy a pártok – csalástól és sikkasztástól messzire bűzlő – korrupt állami kampányfinanszírozását felszámolja, véget vetve ezáltal a biznisz-pártok szabad rablásának.” 

Az önironikusnak tűnő mondatot vér komolyan gondolják, ugyanis később kifejtik, hogy eszük ágában sincs felvenni a nekik járó 100 milliós kampánytámogatást.

A sportos párt felfrissítette a választási videóját is

Jóval szervezettebbnek tűnik a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM), amelynek négy éve sikerült országos listát állítania. „Ha most is hasonló létszámú országos lista lesz, akkor bízhatunk az 1% és 5% közötti eredményekben” – fejtegeti Kovács András elnök, és hozzáteszi azt is, hogy „a mi jelöltjeink évek, sőt sokan évtizedek óta azon dolgoznak, hogyan motiválják az embereket, hogy sportosabb és egészségesebb életet éljenek.”  Valóban, a párt honlapján csinos masszőrhölgy, kigyúrt krav maga-oktató ugyanúgy megtalálható, mint a tetovált street workout-edző.

Kormányra kerülve megőriznék az egész napos testnevelést, azonban a TAO-rendszert szigorúan felülvizsgálnák. Nagy hangsúlyt fektetnének az egészségtudatosságra, hogy: „ne legyen már alsó tagozatban a gyerekek 30% túlsúlyos a cukros üdítőktől és az egészségtelen táplálkozástól.”

Letisztult formavilág jellemzi a Végső Esély Pártot

Végső Esély

Hozzájuk képest jóval kevesebbet tudunk meg az apokaliptikus nevű Végső Esély Pártról, amelynek elnök asszonya, Székely Zoltánné veszélyes gendervizekre evez lapunknak adott nyilatkozatában: „Mivel a vezetés többsége nő, ez által a nők esélyesebbek a szociális alapon való gondolkodásba. Mi minden felelős posztra női vezetőt neveznénk ki.” A kissé meghökkentő névválasztás tudatosságához ugyanakkor kétség sem férhet, ahogy azt a pártelnök elmondja: 

„Az alakuló ülésen minden alapító leírta ötletét, és ez a név volt a szimpatikus mindenkinek.” 

A jelenlegi kormányról ugyanakkor nem nyilvánítanak véleményt, de minden aktivistát, szimpatizánst, sőt képviselőjelöltet szívesen fogadnak.

A Fény felé szálló SAS

Sas a fény felé

Áprilisban szintén megméreti magát a rejtélyes Aquila (latinul sas) párt, amely krédója szerint: „A SAS a Fény felé száll, ennek hasonlatára mi is Isten Világosságát akarjuk a világba visszahozni.” 

A mozgalomnak közel harminc tagja van, köztük Marton Janka képviselőjelölt, aki úgy árnyalja a párt küldetését, hogy: „Erős istenhitünkből fakadó erkölcsiséggel, egyenes gerinccel valóban az emberekért kívánunk dolgozni, ahogy ezt egyébként húsz éve különböző formában tettük is.” Honlapjuk szerint eddig rendkívül szerteágazó volt tevékenységük, lelki segély nyújtása (telefonon és élőszóban!) mellett pótvizsgára felkészítést, számítógépes oktatást és haldoklók lelki gondozását is vállalták.

Frontmozgalom

Némi keserűség szüremlik ki az Új Magyar Front Mozgalom Párt elnökének, Szabadi Istvánnak szavaiból. Programbemutatójukról elmondja, hogy „mivel mi nem balhézunk így a médiás kollégák ingerküszöbét nem értük el, hogy érdeklődjenek. Én ezt tudtam előre, így bátran küldtem ki a sajtó meghívókat. Ez be is igazolódott, mert Önök sem jöttek el akkor." Tény. Amit utólag azért is sajnálunk, mert megtudjuk, hogy a pártelnök mögött az egyszerű választópolgárok megismerése érdekében kifejtett rendkívüli teljesítmény áll: „Számunkra az emberek fontosak és ezért

én magam hajlandó voltam kétszer körbekerülni a földet 2017-ben (közel 90.000 km-ert autóztam) annak érdekében, hogy személyesen beszélgessek emberekkel.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy most mozgalom, front vagy párt a szervezet, amire talányos válasz érkezett. Annyit azonban megértettünk, hogy „A FRONT szó pedig nem csak negatív tud lenni, hanem pozitív is! Elsőként kiállni! Ki állni merni! Felvállalni azt, hogy erre a pokoli politikai csatában nyiss egy új vonalat! Stb... Ez utóbbi rendkívül fontos ebben az újkori bolsevizmusban, ahol a gyűlölet és félelemkeltés ott van a hétköznapokban!” A front-mozgalom-párt egyébként nem kormányváltást, hanem „megosztott hatalmú kormányzást” akar, jelentsen ez bármit is. Az ellenzékről már könnyebben dekódolható véleményük van, ahogy Szabadi leszögezi: „egy gyalázat”.

Folytatjuk!