Menekültvita: keverik a szezont a fazonnal

2018-01-16 16:07:07

Szalma György
Mandiner
A kvótával szembeni ellenállás egy dolog. A normál menekültügyi eljárás egy másik.

Az ellenzéki alternatív valóságból származó történet szerint a kormány 1300 migránst fogadott be az elmúlt időszakban, engedelmeskedve Brüsszel kvótaparancsának. A Jobbik szerint a kormány ezt az általa képviselt kvótaellenes politika ellenére teszi, ezzel megtévesztve a választókat.

Az igazság az, hogy itt keverik a szezont a fazonnal.

Az egyik történet a kvóta: Magyarország nem fogad be a kvóta alapján migánsokat, nem fogadott és eztán sem fog, ha rajta múlik. Egyáltalán: a kormány – és a népszavazás eredménye szerint több millió magyar ember – nem kér magából a kvótából, hogy idegen helyről szabják meg, kiket, miként, milyen mennyiségben telepítsen le a saját területén az ország.

Ezzel szemben egy másik történet az eddig is működő, normál menedékügyi eljárás.

A menedékkérők megsegítését eddig sem utasította el a kormány,

a felső korlát nélküli, automatizmust előirányzó befogadási rendszerre mondtak nemet. Magyarország a Hungary Helps programon keresztül is segíti a nehéz helyzetben élőket a lakhelyükön. A most nagy hírként körbefutó befogadással pedig a vállalt kötelezettségeinek, a genfi egyezmény szellemében tesz eleget hazánk. Ezzel a jogkövető magatartással szemben elég nehéz kifogást emelni. 

Az a politikai önérdekkövetés szempontjából érthető, hogy a kormány nem ezt az ügyet teszi meg a kommunikációja középpontjának. Az is érthető, ha az ellenzék megpróbál belekapaszkodni az ügybe. Csak ha a kiindulásnál összekeverik a szezont a fazonnal, igencsak nehezen lesz meg az az áhított fogás a kormánypártokon.