Ki vagy te?

2017-12-20 12:14:24

Weöres Sándor
Napi Maxima
Ki vagy? a határtalan, mely fogantatásodkor a határok közt megjelent.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Ha elvonatkoztatod magadat mindattól, amit lényednek ismersz: tulajdonképpen lényed ott kezdődik:

Testedet, értelmedet, személyedet ne cseréld össze lényeddel, önmagaddal. Csak segédeszközöd; csak batyu, mely szükségleteid őrzője is, görnyesztő teher is.

Tested nem te vagy, hiszen csak anyag, mely folyton cserélődik: negyvenéves korodban húszéveskori testedből egyetlen parány sincsen. De érzelemvilágod és értelmed sem te vagy, hiszen még nem volt, mikor te már a bölcsőből nézegettél. Ki vagy? a határtalan, mely fogantatásodkor a határok közt megjelent.”

Weöres Sándor: A teljesség felé (1947)

 

Weöres Sándor (1913-1989) Kossuth- és Baumgarten díjas magyar költő, író, műfordító. A magyar nyelv egyik legnagyobb virtuóza volt, gondolati mélysége Hamvas Bélához hasonlítható a huszadik századi magyar szellemtörténetben.

(Az idézetet köszönöm Komáromi Zsolt olvasónknak.)

----------

Mostantól az Ön Maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc Maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a Maxima szerzőjéről. A Maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.