Újra divatba jött az önkéntesség Magyarországon

2017-12-05 19:30:09
A kormány uniós forrásokból több mint húszmilliárd forinttal fogja támogatni az önkéntességet az Emmi közlése szerint. Ez újabb lendületet adhat az utóbbi években a fiatalok körében népszerűvé váló önkéntes munkavégzésnek.

A Nemzeti Önkéntes Stratégia részeként uniós forrásokból több mint 20 milliárd forintot fordít az önkéntesség támogatására a kormány, ahogy azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkársága közölte kedden, az önkéntesség világnapján az MTI-vel.

Kifejtették: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) közvetlen célcsoportját azok a 18-21 éves fiatalok jelentik, akik pályaorientációs nehézséggel küzdenek. Az „Önkéntesség személyre szabva konstrukció" célja, hogy a fiatalok a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél év, maximum egy év tapasztalatot és „hasznos állampolgári tudást" szerezzenek, megalapozva tudatos pályaválasztásukat.

A „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével" című program célja az önkéntességre való hajlandóság növelése, az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsültségének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi, térségi szintű népszerűsítése, mindezzel közvetetten hozzájárulni a közösségek közti szolidaritás, együttműködés elmélyítéséhez.

Az Emmi kiemelte: az önkéntes tevékenység a társadalmi integráció, a bizalom és a szolidaritás kialakításának egyik fontos eszköze. Az önkéntesség ösztönzi az állampolgárokat arra, hogy felelősséget vállaljanak embertársaikért, mellyel a jövőben egy közös értékek mentén szervezett, összetartó közösség építhető fel.

Megjegyezték továbbá, hogy a kormány megbecsüli a magánszemélyek és szervezetek társadalomért végzett munkáját. Ennek jegyében alapították meg az önkéntesség társadalmi elismerése céljából 2013-ban a Pro Voluntarius díjat. Az idei elismeréseket jövő kedden adják át a Youth Hungary - Az új nemzedék konferencián.

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-ei határozatában döntött arról, hogy minden év december 5-e az legyen önkéntesek világnapja.

(MTI)