Nemzetpolitikai Kutatóintézet: Visszafelé sülhet el a DK kampánya

2017-12-05 11:13:40
Visszafelé sülhet el a Demokratikus Koalíció (DK) javaslata, hogy vegyék el a külhoni magyarok szavazati jogát – mondta Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

Visszafelé sülhet el a Demokratikus Koalíció (DK) javaslata, hogy vegyék el a külhoni magyarok szavazati jogát – hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

Kántor Zoltán arról beszélt: a külhoniak többsége megszerezte a magyar állampolgárságot, 2014-ben számosan voksoltak közülük, és ez várható jövőre is. Sokan ugyanakkor éppen a DK-felvetés hatására jelezték, hogy „csak azért is” leadják az országgyűlési választáson szavazatukat, holott ezt korábban nem tervezték – tette hozzá.

Az igazgató felidézte: a kettős állampolgárságról napra pontosan 13 évvel ezelőtt rendezett népszavazás eredményét „pofoncsapásként élték meg” a külhoni magyarok, ezt ki is vetítették a magyarországiakra, és a dolgok csak 2010 után, az állampolgárság megadásával kerültek a helyükre.

(MTI)