A Jobbik átveri a baloldalt

2017-11-11 10:21:40

Mráz Ágoston Sámuel
Magyar Idők
Elképzelhető, hogy a Jobbik számára a baloldal csak a Fidesz abszolút többségének megtöréséhez, de nem a közös hatalomgyakorláshoz, illetve kormányzáshoz kell.

„Elképzelhető, hogy a Jobbik számára a baloldal csak a Fidesz abszolút többségének megtöréséhez, de nem a közös hatalomgyakorláshoz, illetve kormányzáshoz kell. Ha így van, hiába a közgondolkodók önmegtagadása, Heller Ágnes vagy Somogyi Zoltán udvarlása Vona Gábornak, a Jobbik számára a baloldallal való összefogás eszköz és nem cél.

Az egykori nemzeti radikális, ma taktikai okokból migráns-, CEU- és állatbarát párt mesterterve több lépésből áll. Az első a Fidesz abszolút többségének megtörése. Ha a baloldallal remélt rejtett összefogása sikeres lenne, s nagyjából ötven választókerületben megakadályozná a Fidesz jelöltjeinek győzelmét, akkor elérné a Jobbik a valódi célját, s megakadályozná a Fidesz és a KDNP parlamenti többségét és ezáltal kormányzásának folytatását.

Ebből a szempontból a Jobbik számára nem győztesek kiléte, hanem azok mennyisége fontos a választókerületekben. Ezen a jelenlegi, félig nyilvános koordináció fázisában, akár az ötven választókerület többségében is, udvariasan előreengedheti a Jobbik a baloldali jelölteket. S vajon melyik megélhetéséért aggódó balos képviselőjelölt fog megharagudni, hogy a Jobbik neki is gyűjt szavazókat?

Ha azonban a mesterterv első lépése sikerül, új politikai helyzet jönne létre. A második lépéshez már nem kell a baloldal. Semmi sem kötelezné a Jobbikot a baloldallal való közös kormányzásra, mivel az összekacsintás sem lenne nyilvános és ezáltal a választók számára számonkérhető. Lehet, hogy a baloldaliak megszereznék a mandátumok 30-40 százalékát a koordináció révén, de nem kerülnének hatalomra. Azok, akik a hatalom érdekében kampányolnak, most a balliberális körökben a Jobbikkal való összefogás mellett, hoppon maradnának.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.