Katalónia független! Katalónia független?

2017-10-27 19:09:37

Martí Zoltán
Facebook
Milyen jövő előtt áll egy ország, amelyet sem Madrid sem Brüsszel nem fog elfogadni?

„Az elmúlt órákban rengeteg ismerősöm, barátom írt, hívott, kérdezett, hogy mit gondolok arról félig katalánként, hogy kikiáltotta a függetlenségét és elszakadását Katalónia.

Ezerötszáz kilométer távolságból nincsenek hiteles és jó válaszok. Nem lehet átérezni, hogy milyen a hangulat most Madridban és Barcelonában. Látom katalán barátaim Facebook-bejegyzéseit, és fülemben csengenek határozott szavaik, amikor legutóbbi ottlétemkor azt mondtam: örülök, hogy újra Spanyolországban lehetek. »Ez nem Katalónia, hanem Spanyolország,« – szólt a válasz. Személyesen tapasztaltam meg, hogy az évek elteltével hogyan lett egyre fontosabb nekik, hogy katalánul beszéljenek egymással, és hogy őszintén csalódottak voltak, amiért velem nem tudtak ezen a nyelven kommunikálni.

De vajon milyen jövő előtt áll Katalónia? A terület, amelyet ipara és turizmusa tett naggyá, és miközben vígan énekelnek a katalán parlamentben a képviselők, addig a legnagyobb cégek azon nyomban költöznek délebbre, például Valenciába. Milyen jövő előtt áll egy ország, amelyet sem Madrid sem Brüsszel nem fog elfogadni? Az elmúlt hetekben a spanyol és a katalán kormány szinte versenyzett, hogy melyikük tud több hibás döntést hozni. Kéz a kézben sodorták veszélybe Spanyolország egységes jövőjét és Katalónia igen stabil gazdasági helyzetét.

Ha a spanyol rendőrség nem követ el agresszív bűncselekményeket, ez a mai nap aligha érkezik el. És persze félig magyarként adódik a kérdés, hogy mi lesz így a határontúli testvéreinkkel? Ki fog ezek után bízni a kisebbségekben és ki fogja megadni nekik a valóban alapvető nyelvi és kulturális jogokat.? Rengeteg kérdés válaszok nélkül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.