Milo Yiannopoulis tanácsa Ferenc pápának: Maradjon csendben

2017-10-12 18:16:49
„A tény, hogy sokunk azt gondolja, a legnagyobb rossz mások érzéseinek megsértése, mindent elmond, amit tudnunk kell civilizációnk hanyatlásáról” – nyilatkozta az America című jezsuita lapnak adott, de végül a Church Militant oldalon megjelent interjújában Milo Yiannopoulis közismert meleg színész, jobboldali aktivista, aki kritizálta a feministákat, beszélt a férfiasságról és az egyházhoz való viszonyáról is.

Az anyaság a legnagyszerűbb hivatás – nyilatkozta a Church Militant című portálon megjelent interjújában Milo Yiannopoulis. Az interjú eredetileg az America című jezsuita lapban jelent volna meg, amelynek a főszerkesztője az a James Martin jezsuita szerzetes, aki az LMBTQ-jogok pártolója, egyben vatikáni kommunikációs tanácsadó. Az interjút azonban az America nem jelentette meg, ezért hozta le a Church Militant. 

Az America alighanem többek közt azért állt el a közléstől, mert Milo, amellett, hogy kritizálja magát James Martint is, kijelenti: „XVI. Benedek pápa még mindig a legbölcsebb és legműveltebb ember Európában”. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen kommunikációs tanácsa lenne Ferenc pápának, azt válaszolja: „Hagyja abba a beszédet”. („Stop talking.”) Az interjú érinti a feminizmus, a homoszexualitás és a férfiasság kérdéskörét is.

Az első kérdés Milo állítólag sokkoló kijelentéseire vonatkozik, s hogy ezek fényében katolikusnak tartja-e magát. Milo leszögezi: rendszeresen felszólal VI. Pál pápa azon tanítása védelmében, ami nem tartja elfogadhatónak a mesterséges fogamzásgátlást, a Planned Parenthood abortuszhadjáratát pedig a „fekete népirtáshoz” hasonlította. 

A közismerten homoszexuális, de jobboldali Milo hozzáteszi: talán azt tartja a kérdező sokkolónak, hogy mindig szokott azzal poénkodni, hogy ő maga nem él éppen szűzies életet, de ettől ő még katolikusnak hívja magát. Idézi Evelyn Waugh-t, aki egyszer megjegyezte: a protestánsok azért mennek templomba, mert azt gondolják, hogy jók, míg a katolikusok azért, mert az gondolják, hogy rosszak. „Mi, katolikusok jobbak vagyunk az öltözködésben, a kajában és a partizásban is. Miért ne lehetnénk jobbak a bűnben is?”

Milo szerint nincs szó intellektuális ellentmondásról, mivel ő mindig elfogadta az egyház tanítását a homoszexualitásról, „ezért nem értem az olyan katolikusokat, akik – ha megbocsát szörnyű arcátlanságomért, mint ennek a magazinnak a főszerkesztője, Martin atya – azt sugallják, hogy az emberek nem szeretik, amit az egyház mond, akkor talán az egyháznak kellene elnézést kérnie.”

„Az anyaság a legnagyszerűbb hivatás, amitől Isten eltiltotta a férfiakat” – teszi hozzá az ismert közéleti személyiség. Milo hangsúlyozza, Chestertont idézve: az a feminizmus, ami szerint nincs különbség nők és férfiak között, őrültség, és a tények tagadásával boldogtalanabbá tesz minket. 

Az America azt is megkérdezte Milo Yiannopoulistól: nem tartják-e sokan gyűlölködőnek. Milo azt válaszolja: az igazság gyakran fájdalmas. „A tény, hogy sokunk azt gondolja, a legnagyobb rossz mások érzéseinek megsértése, mindent elmond, amit tudnunk kell civilizációnk hanyatlásáról. Ha úgy gondolod, tévedek, ne nyafogj, hanem mutasd a bizonyítákaidat és érvelj. Vagy mondj egy jó viccet!”

A férfiasság azt jelenti Milo számára, hogy hajlandóak vagyunk kitenni magunkat az ellenséges tűznek, akár viselünk egyenruhát, akár nem, a családunk, egyházunk, hazánk, civilizációnk védelmében.