Az újságírók csinálhatják-e a politikát?

2017-09-04 10:08:40

Zöldi László
Médianapló
A végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a fürkésző tekinteteket, olykor maga alá is gyűri a két hatalmi ágat. Ekkor kerül előtérbe a média.

„Dr. Kovács Zoltán civilben történész. Korábban sajtótörténetre tanította a debreceni egyetemistákat, majd Kósa Lajos polgármester kommunikációs tanácsnoka lett. Az ő nevéhez fűződik az úgynevezett médiaholdig meghonosítása. A meghökkentően sikeres kísérlet központosította a városi nyilvánosságot, ez a modell 2010 után elterjedt az egész országban. Ha ő kiejti a száján, amit a 96. Kormányinfón mondott, hogy »A média egy része primer politikai szereplőnek tekinti magát.«, akkor azt érdemes megszívlelni.

A kormány-szóvivő becsületére válik, hogy március 15-én, a szabad sajtó napján sem szokott hízelegni az újságíróknak, hogy a negyedik hatalmi ág tiszteletre méltó munkatársai. Tisztában van azzal, hogy az államelmélet csak három hatalmi ágat ismer: a törvényhozást (a parlamentet), a végrehajtó hatalmat (a kormányzatot) és az igazságszolgáltatást (az ügyészséget meg a bíróságot). A rendszerváltás óta mi is megtapasztalhattuk, hogy a polgári demokráciában a törvényhozók (az országgyűlési képviselők) és az igazságszolgáltatás felelős emberei (az ügyészek meg a bírók) azt a feladatot kapták, hogy ellenőrizzék a kormányzatot a törvények alkalmazásában. A végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a fürkésző tekinteteket, olykor maga alá is gyűri a két hatalmi ágat. Ekkor kerül előtérbe a média.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.