Hol Polt, hol nem Polt...

2017-08-21 06:40:15

Lendvai Ildikó
Népszava
Úgy vagyok a kormánnyal, mint a fehér elefánttal: ha nem szabad rágondolnom, annál inkább eszembe juttatja magát, és kész a becsületsértés.

„Pedig a kormány igazán türelmesen szoktatta »bölcselmünket« hol Polt, hol nem Polt hasonlóan rugalmas jogértelmezéséhez. De amilyen fafejűek vagyunk, csak nem értettük, miért nem indít az ügyészség vizsgálatot az USA-ból korrupciós gyanú miatt kitiltott főtisztviselők ügyében, ha másért nem, a tisztázásuk érdekében. Rogán folytatólagos botrányai (az ismeretlen forrásból vásárolt gumifalú lakás, a belvárosi ingatlanpanamák gyanúja) esetében már nem is emlékszem a nyögvenyelős magyarázatra, hogy nyuvasztották ki a feljelentéseket. És ki hallott valódi vizsgálati eredményről a Horváth András által feltárt monstre áfa-csalások dolgában?

Illetve dehogyisnem hallottunk. Az adóhivatal feljelentésére azonnal házkutatást tartottak Horváthnál. Ebből is látszik, hogy megint az ellenzéki nihilizmus beszél belőlem. Nekem már semmi sem jó. Mert igenis van, amikor Polt vagy nem Polt, de gyorsan lép. A kitiltási botrányban például percek alatt megindították az eljárást Goodfriend ellen, rágalmazásért. Jogi továbbképzésünket ezúttal egy ügyészségi vezető hajtotta végre: valós tény állítása is kimerítheti a becsületsértés fogalmát. Ajaj! Eszerint már egy igaz szót sem szólhatok a kormányról jogsértés nélkül. Viszont ha már a szándék is bűncselekmény (mint Tátraiék esetében), akkor gondolnom sem szabad rosszat róluk. Végül is gondolkodás helyett annyi más jó programom lehetne. Csak sajnos, ha kimozdulok itthonról, fel kell szállnom a hármas metróra, és az utastársakkal együtt már benne is vagyok a hangos rendszerkritika közepében. Úgy vagyok a kormánnyal, mint a fehér elefánttal: ha nem szabad rágondolnom, annál inkább eszembe juttatja magát, és kész a becsületsértés. Volna persze más megoldás is: ha kopaszra nyíratnám magam, akkor a bűnös szándék a jelek szerint nem számítana. De egyrészt golyófejjel rém ronda lennék (és pont most próbáltam ki egy új hajszínezőt!), másrészt szerintem már a felvételin elbuknék a Kubatov-gárdában. Plusz minimum Nyakó azonnal felismerne. Kellett nekem politikai priusz, a bűnügyi, úgy látszik, kopaszoknál nem probléma.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.