Trump elhalasztotta a döntést a szudáni szankciók feloldásáról

2017-07-12 11:30:29
Három hónappal halasztotta el a döntést a Szudán elleni szankciók esetleges feloldásáról Donald Trump.

Az amerikai elnöknek kedden kellett volna döntenie az ügyben, de a végérvényes határozat helyett csak átmeneti intézkedést hozott: elnöki rendelettel három hónapra meghosszabbította az afrikai ország elleni gazdasági szankciókat. A rendeletben ugyanakkor megjegyezte: Szudánban – amely az Egyesült Államok egyik szövetségese a terrorizmus elleni harcban – több területen tettek „pozitív lépéseket”. Heather Nauert külügyi szóvivő kedd esti nyilatkozatában hozzátette: az amerikai kormányzatnak „több időre van szüksége” a szankciók végleges és teljes körű feloldásához. 

A külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államok „mélységesen elkötelezett” abban, hogy együttműködjék a kartúmi kormányzattal a terrorellenes harcban, és abban is, hogy további lépéseket tegyenek „a tartós béke megteremtése érdekében Szudánban”. Fontosnak tartotta azt is, hogy javítsák a humanitárius segítség eljuttatását Szudán katasztrófák és konfliktusok sújtotta vidékeire. Hangsúlyozta továbbá: a szankciók végleges visszavonásához Washington elengedhetetlennek tartja, hogy Szudán együttműködjék az Egyesült Államokkal a regionális konfliktusok megoldásában és a terrorista fenyegetés elhárításában. Elnöksége utolsó napjaiban, 2017. január 13-án Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke már feloldott a 20 éve érvényben lévő gazdasági szankciók közül néhányat, de a többi feloldásához hat hónapos „próbaidőt” jelölt meg. Ez a határidő július 12-én járt le. 

Szudán ellen 1997-ben hozott az Egyesült Államok gazdasági szankciókat, mert felelőssé tette a kartúmi kormányt iszlamisták, köztük Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének támogatásáért. S bár az amerikai-szudáni viszony javult, Washington 1993 óta változatlanul a terrorizmust támogatók listáján szerepelteti az afrikai országot.

(MTI)