Renzi: Tarthatatlan az Olaszországba érkező migránsok áradata

2017-06-28 17:53:39
Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Matteo Renzi korábbi baloldali miniszterelnök most kijelentette, hogy Olaszország nem képes ennyi ember befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált. Az olasz jobboldal részéről eközben leszögezték: csak az kapjon állampolgárságot, aki „bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”.

Tarthatatlannak nevezte az olaszországi partokra érkező bevándorlók számát Matteo Renzi volt kormányfő, a balközép miniszterelnök-jelöltje szerdán, miután az utóbbi négy nap alatt több mint tízezer embert mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Sajtóértesülések szerint az olasz kormány a kikötők lezárását tervezi. 

Eszerint a római kormány annak a lehetőségét mérlegeli, hogy megtagadja a nem olasz felségjelzésű mentőhajóknak az olaszországi kikötőkben való partot érést. Azokról a nem Olaszországban bejegyzett nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóiról van szó, amelyek a Földközi-tenger nyugati medencéjében bajba jutó migránsokat mentik. Az Ansa olasz hírügynökség úgy tudja, hogy a tiltás a migránsokat fedélzetre vevő nem olasz kereskedelmi hajókra is vonatkozhat, valamint a Frontex Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség hajóira és az EuNavforMed európai műveletben résztvevő mentőhajókra is.

Az intézkedésre a római kormány szerint is tarthatatlanná vált migrációs helyzet miatt lehet szükség. Az olaszországi kikötők esetleges lezárásával ezeknek a hajóknak más országok kikötőibe kellene szállítani a migránsokat. Jelenleg se Málta, se Spanyolország nem fogadja őket. 

Elviselhetetlen helyzet

A római kormány felszólította Maurizio Massari Olaszország EU-nagykövetét, hivatalosan jelezze az Európai Bizottságnak és a migrációs és belügyi politikáért felelős Dimitrisz Avramopulosz biztosnak, hogy a migrációs teher miatti helyzet súlyossá vált Itáliában. 

A balközép Demokrata Párt főtitkára, Matteo Renzi ezt megelőzően kijelentette, hogy Olaszország nem képes ennyi ember befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált. Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Velük több mint 80 ezerre emelkedett az év eleje óta érkezett migránsok száma, ez több mint tízezerrel meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezettek számát. A rendkívüli migrációs nyomás közepette Marco Minniti belügyminiszter lemondta Washingtonba tervezett látogatását, hogy személyesen koordinálja a hatóságok munkáját az érkező csoportok ellátásában. 

Osztani az olasz kultúrát

Sergio Mattarella államfő kanadai látogatásán kijelentette, hogy Olaszország a földközi-tengeri frontvonalban menti az emberéleteket, „korunk egyik legnagyobb kihívására” válaszolva. Mindez Európa határain zajlik, anélkül, hogy közös és hatékony beavatkozás történne – tette hozzá. Sergio Mattarella államfő az Európai Unió beavatkozását sürgette

A jobbközép ellenzék sürgette korábban az olaszországi kikötők lezárását. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) parlamenti párt elnöke közösségi oldalán szerdán azt írta, hogy vég nélküli invázió zajlik. Meloni hajóblokád felállítását szorgalmazta Líbia partjainál az innen útra kelő migránshajók feltartóztatására. A pártelnök az illegális bevándorlók azonnali kiutasítására szólította fel a kormányt, hozzátéve, hogy az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók közül is csak az kapjon állampolgárságot, aki „bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”. A szicíliai Pozzallo kikötőjébe legutóbb érkezett, több mint 600 fős csoportban egy, a tengeri átkelés alatt született csecsemő nem élte túl az utat. 

(MTI)