Új Selyemút és TTIP is kell – Németh Zsolt a Mandinernek

2017-05-15 14:50:40

Írta: Bakó Beáta , Bukovics Martin
Barátságos hangot ütött meg a kínaiakkal szemben az Új Selyemút-projekt kapcsán az atlantistaként elkönyvelt fideszes Németh Zsolt. A parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Trump amerikai elnök rosszul tette, hogy kihátrált a távol-keleti országokkal kötendő TPP egyezményből, amelynek pont Kína ellensúlyozása lett volna a célja. Szerinte sem az Új Selyemút, sem a TTIP nem szolgálja az ország kiárusítását.

Az Országgyűlésben hétfőn kérdeztük az atlantista nézeteiről ismert fideszes Németh Zsoltot, hogy rá kellene-e lépnie Magyarországnak az Új Selyemútra. A projekt elsősorban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgálja Kína és Nyugat-Európa között, a célja pedig, hogy Kína nyugatra irányuló exportját fellendítse. A parlament külügyi bizottságának államtitkára meglepően Kína-barát hangot ütött meg, Trump amerikai elnök gazdaságpolitikai döntéseit pedig kritizálta.

Kína megkerülhetetlen világpolitikai tényező, és erre nagyon későn jöttünk rá, korábban kellett volna mozdulnia Magyarországnak

– mondta Németh Zsolt, aki szerint egyébként már rajta vagyunk az Új Selyemúton.

Azon felvetésünkre, hogy az amerikai kormány épp kihátrál a távol-keleti térséggel előkészített szabadkereskedelmi megállapodásból, a TPP-ből, azt mondta: ez eléggé „érdekes” ötlet, hiszen a TPP célja pont az lett volna, hogy ellensúlyozza Kína gazdasági túlsúlyát ellensúlyozza.

Ez akkor azt jelzi, hogy nem kívánják ellensúlyozni Kínát 

– mondta, de arra is emlékeztetett: Trump nemrég fogadta kínai kollégáját a Fehér Házban.

Azon kérdésünkre, hogy az Új Selyemútra vagy az EU és USA között előkészítés alatt lévő szabadkereskedelmi egyezményre, a TTIP-re van-e inkább szükségünk, azt mondta: mindkettőre. Németh Zsolt határozottan cáfolta azon felvetésünket, hogy ez az ország keleti és nyugati irányba való egyidejű kiárusítását jelentené.

Nem az ország kiárusítását jelenti, hanem azt, hogy együttműködünk mindenkivel

– szögezte le.

Az Azonnali kérdések következő adásából kiderül, mit gondol Új Selyemút-projektről, Orbán kínai látogatásáról és a kínaiak által meghitelezett Budapest-Belgrád vasútvonalról Gulyás Gergely, Vona Gábor, Dúró Dóra vagy épp Szabó Tímea.