Orbán számára is van vörös vonal! – figyelmeztet az EPP frakcióvezetője

2017-04-22 17:52:41
Világosan beszélni fognak Orbán Viktorral az Európai Néppárt április végi tanácskozásán, a kutatás és a tanítás szabadsága ugyanis nem képezheti egyezkedés tárgyát – jelentette ki az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a Spiegelnek adott interjúban. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette: Orbán bár feszegeti a határokat, eddig mindig betartotta a szerződéseket.

Nincs Európai néppárti tagság minden áron. Orbán számára is van vörös vonal”, amit nem szabad átlépni – mondta a Spiegelnek adott interjújában a lex CEU kapcsán Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A bajor CSU politikusa hozzátette: 

„Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és a tanítás szabadsága, nem képezhetik alkudozás tárgyát.”

Erről világosan beszélni is fognak Orbánnal az április végi EU-csúcs előtt esedékes frakcióülésen – közölte Weber.

A néppárti frakcióvezető mindenesetre arra számít, hogy Orbán végül visszavonulót fúj. Mint mondta, Orbán eddig is próbálgatta a határokat, de végül mindig a szerződések keretein belül maradt. Weber szerint a Bizottság értékelni fogja, hogy a magyar felsőoktatási törvény módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal, és

ha a Bizottság korrekciókat követel meg, akkor Orbánnak eleget kell ezeknek tennie.

Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos ugyanakkor korábban azt mondta lapunknak: a lex CEU ügyében nem sokat tud tenni a Bizottság, mivel az oktatás kizárólagos tagállami hatásköre.

Amint arról a Mandiner is beszámolt, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő már régóta lobbizik Manfred Webernél azért, hogy az Európai Néppárt zárja ki az EP-frakcióból a Fideszt, de eddig hiába. Ujhelyi a Mandiner érdeklődésére azt mondta: szerinte a Néppártnak papolás helyett rá kellene szorítania Orbánt, hogy tartsa be az európai normákat, ha pedig ez nem megy, akkor ki kellene zárnia soraiból a fideszes képviselőket.

 

Fotó: AFP