CEU-s rektor: Nem megyünk sehova, Budapest az otthonunk!

2017-03-29 15:43:20

Írta: Bakó Beáta
A CEU rektora szerint egyértelműen a Közép-európai Egyetem ellen irányul a kormány törvényjavaslata, amely nemzetközi megállapodáshoz kötné a külföldi egyetemek magyarországi működését. Michael Ignatieff szerdai sajtótájékoztatóján nyomatékosította: folytatni fogják az oktatást és eszükben sincs bezárni vagy elköltözni. „Budapest az otthonunk, itt maradunk” – mondta. Az is kiderült: az Európai Bizottság már foglalkozik az üggyel, ráadásul épp Navracsics Tibor oktatási biztos.

Nem csak a CEU-ról, vagy Magyarországról, hanem a nemzetközi tudományos élet szabadságáról is szól ez a történet – mondta a CEU rektora, Michael Ignatieff szerdai sajtótájékoztatóján. A Soros György által alapított egyetem azt követően hirdetett sajtótájékoztatót, hogy kedd este kiderült: a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely kormányközi megállapodáshoz kötné az EU-n kívüli külföldi egyetemek magyarországi működését.

Csak A-terv van

A CEU rektora szerint az intézkedés egyértelműen, kifejezetten a CEU ellen irányul, de többször is leszögezte: csak A-terv van, sem bezárni, sem elköltözni nem fognak.

A tervezett törvénymódosítás nem csak a CEU-ra, de általában a magyar felsőoktatásra is rossz hatással lenne – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a magyarországi, de még a régió-beli egyetemek közül is a CEU szerepel a legjobban a nemzetközi rangsorokban. Azt is hangsúlyozta, hogy a CEU mindig megfelelt minden magyar jogszabálynak az adózástól a munkajogig.

Ignatieff – aki egyébként már a sajtótájékoztató elején leszögezte, hogy ő kanadai – megköszönte az amerikai nagykövetség által kiadott, az egyetemet támogató nyilatkozatot, és azt mondta: a törvényjavaslat már most károsítja az amerikai-magyar kapcsolatokat.

 Nincs más otthonunk, csak Budapest, és nem csináltunk semmi rosszat. Csak itt van oktatási programunk, itt akarunk maradni 

– mondta Ignatieff, hozzátéve: folytatni fogják az oktatást, és készek a párbeszédre a kormánnyal, de a bizalmuk már megroggyant. Szerinte az az egyetlen megoldás, ha a kormány visszavonja a törvényjavaslatot és utána leül tárgyalni velük.

Diszkrimináció?

Palkovics László oktatási államtitkár szerda délelőtt azt mondta: nem kifejezetten a CEU ellen irányul a tervezett törvénymódosítás, hanem érint thaiföldi, kínai és malajziai intézményeket is. A Mandiner megkérdezte ezért a CEU rektorát, hogy beszélt-e már ezekkel az érintett intézményekkel, és terveznek-e közösen fellépni az ügyben. Michael Ignatieff válaszul megismételte, hogy szerinte a módosítás kifejezetten és diszkriminatívan intézmények egy nagyon szűk köre ellen irányul. Azt nem tudja, hogy a többi esetleg érintett intézmény tiltakozott-e már, de amúgy üdvözölné, ha összefognának.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese részletesen ismertette, hogy mi miatt tartják a CEU-ra szabottnak a törvényt. A kormányközi megállapodás követelménye csak az egyik dolog ezek közül: ezt egyébként nem szövetségi szinten, a Fehér Házzal kellene nyélbe ütni, hanem New York állammal, az oktatás ugyanis a tagállamokra tartozik az USA-ban.

Azt is elmagyarázta, hogy milyen konstrukcióban működik a CEU Magyarországon, és ennek mi a jelentősége. A dolog lényege, hogy van egy amerikai CEU és egy magyarországi Közép-európai Egyetem, amely gyakorlatilag az amerikai CEU licence alapján végzi itt az oktatást. Ezt a konstrukciót a továbbiakban csak EU-tagállamok egyetemeikkel tennék lehetővé. Enyedi továbbá úgy gondolja, hogy a módosító törvényjavaslat azon előírása, miszerint két hasonló nevű egyetem nem működhet az országban, szintén őket célozza, mivel jogilag „két CEU” van. Szintúgy a CEU-ra szabottnak gondolják azt a rendelkezést, amely előírná: külföldi egyetem csak akkor végezhet oktatási tevékenységet Magyarországon, ha a származási országában is van oktatási programja. Ez a feltétel szintén nem áll a CEU-ra. Mint Enyedi elmondta: direkt a közép-európai sajátosságokra szabták az oktatási programjaikat.

„Persze indíthatnánk képzést az USA-ban is, de miért lenne attól jobb a magyar felsőoktatás?”

tette fel a kérdést a rektorhelyettes.

Enyedi azt is elmondta: úgy tudja, az Európai Bizottság már foglalkozik a kérdéssel. Ez egyébként azért is érdekes, mert az oktatási ügyekért épp Navracsics Tibor magyar biztos felel.