Trump tánca

2017-03-05 10:33:44

Avar János
Népszava
Valaki elárulhatta Donald Trumpnak, hogy már negyven napja ő az elnök, s ideje volna végre ahhoz illően beszélnie.

„Valaki elárulhatta Donald Trumpnak, hogy már negyven napja ő az elnök, s ideje volna végre ahhoz illően beszélnie. Utóvégre akként mutatja be az ajtónálló, amikor belép a képviselőház termébe, ahol kongresszusi és kormánytagok az e tisztségnek kijáró ünnepélyességgel először fogadják.

S ott a pódiumon az unió helyzetéről szóló elnöki üzenetét mégsem lehet Twitteren előadni, a kampánykiszólások sem helyénvalóak, az odamondogatások ellenlábasainak, amikkel e bő hónap során sikerült világnevetség tárgyává tennie ezt a funkciót. Lelket öntve az amerikai történelem – közmegegyezés szerinti – legrosszabb elnöke, az országát polgárháborúba vezérlő James Buchanan emlékének maroknyi ápolójába: bálványuk elkerülhet az utolsó helyről…

Trump láthatóan tudatában volt e keddi szereplés fontosságának: hetek óta készült rá, s fotók szerint még a Capitoliumra tartó limuzinban is gyakorolta szónoklatát. S bebizonyította nyugtalan tanácsadóinak, hogy képes volt elsajátítani az olvasógép fegyelmezett, nem »kibeszélős« használatát, amire először Ronald Reagan okította az ámuló európai hallgatóságát, de ma már kötelező politikusi kellék.”  

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.