Aláírták az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt

2016-10-30 15:39:05
Aláírták vasárnap Brüsszelben a CETA-t, vagyis az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az egyezség a következő évben léphet életbe, de előbb az Európai Parlamentnek, illetve a teljes végrehajtás előtt a nemzeti és regionális országgyűléseknek is rá kell bólintaniuk. A megállapodástól az EU és Kanada közötti kereskedelem húsz százalékos növekedését várják.

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap.

A CETA támogatói szerint az egyezség húsz százalékkal növelni fogja az EU és Kanada közötti kereskedelm mértékét, ami 13 millirád dollárnyi összeggel fogja növelni az EU gazdasági teljesítményét, és 9 milliárd dolárral Kanadáét. Kanada számára azért fontos a megállapodás, hogy csökkenteni tudja az Egyesült Államoktól való gazdasági függését – írja a Reuters

Az egyezség aláírása még nem az utolsó lépés a CETA életbelépése előtt. Ha az Európai Parlament is jóváhagyja a tervezetet, akkor következő év elején életbe léphet a CETA. A teljes bevezetés ugyanakkor csak akkor történik meg, ha a közel negyven nemzeti és regionális parlament is megváltoztatja a vámkezelési szabályozását, ebbe beleértve egy befektetésvédelmi rendszer bevezetését.   

(MTI)