Indulatok

Forró pillanatok az október 23-ai állami ünnepségről

2016-10-23 16:57:06
Megtelt a Kossuth tér október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének hatvanadik évfordulóján rendezett állami ünnepségen, melyen Orbán Viktor is beszédet mondott. Tömeg a metrón, tapsoló és fújoló emberek a Parlament előtt és verekedés egy magyar zászlóval. A Mandiner tudósítója a Kossuth téren a tűzvonalban járt. Videónk.

A tűzvonalban igazán látványos a tüntetés, a nyugodt tömegben egyáltalán nem volt durva a helyzet, de a fütyülés mindenhol hallható – mondta tudósítónk a Kossuth térről. A Mandiner felvételeiből betekintést kapunk a Kossuth téri ünnepség és tüntetés pillanataiba.

Nagy volt a tömeg, már a metrómegállóból is nehezen lehetett kijutni. Amikor a téren tapsolni kezdtek, az ellentétes csoport rögtön hurrogással válaszolt. A téren a fütyülők egy csoportját elkerítették, de így is voltak kisebb dulakodások. Egy ünneplő úr magyar zászlóval esett neki az egyik tüntetőknek. 

A miniszterelnök beszéde

A magyarok sohasem mondanak le a szabadságról, nem törődnek bele az elvesztésébe, és a legreménytelenebb helyzetben is elő tudják varázsolni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, vasárnap a budapesti Kossuth téren.

A kormányfő kiemelte: 1956 októberében Budapesten „a történelem menete fordulatot vett”, a „megjövendölt kommunista világforradalom helyett kitört a kommunista világ elleni forradalom”, és „megüzentük a Nyugatnak”, hogy a Szovjetunió sebezhető.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak van tehetségünk a szabadsághoz, mindig tudtuk, mit kezdjünk vele. Orbán azt mondta, hogy mindig egyszerű a kérdés: mi döntünk a magunk életéről vagy valaki mások. 

(MTI)

Felvételek: Meszleny Zita