Trócsányi: A nemzeti identitásunkat védi majd az alkotmánymódosítás

2016-10-05 19:53:17
Hétfőn nyújtják be a parlamentnek az alkotmánymódosítást, ami egy az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán az érvénytelen kvótareferendumot követő alkotmánymódosítási tervekről. A miniszter hangsúlyozta, hogy EU-konform változtatás készül.

Az ország nemzeti, alkotmányos identitását védelmező alaptörvény-módosításról tárgyalt szerdai ülésén a kormány, amelynek pontosított változatát hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé - közölte szerdai sajtótájékoztatóján az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László kifejtette: a változtatás olyan, az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd, amely érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozva azt is: EU-konform változtatás készül, a kormány ugyanis fontosnak tartja uniós tagságunkat. Alaptörvényünknek emellett választ kell adnia a kor kihívásaira is – tette hozzá.  

A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta: a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, amelynek során más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vették. Példaként olyan franciaországi és németországi alkotmánybírósági döntéseket hozott, amelyek kimondták, hogy az uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt. Kijelentette azt is: az uniós szerződésnek és az alaptörvényünknek összhangban kell lennie, mert „egy értékközösség tagja és elkötelezett európaiak vagyunk”. 

Az uniós szerződés egy szóval sem utal a saját elsőbbségére, de bírói döntés kimondta már azt. Úgy ítélte meg: ezen vita miatt is bukott el Hollandiában vagy Franciaországban az európai alkotmányos szerződés, mert a polgárok nem kívánták rögzíteni, hogy az unió alkotmánya a tagállami felett álljon. 

Felelevenítette az európai szerződés azon cikkelyét is, amely szerint "az unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a szerződések előtti egyenlőségét vagy nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének". 

Trócsányi László elismerte: jogilag ugyan nem köti az Országgyűlést a népszavazás eredménye, politikai szempontból azonban a kvótanépszavazáson leadott 3 millió 300 ezer nem szavazat arra indítja a kormánypártokat, hogy egy arra reflektáló javaslatot készítsen elő.