FKF-botrány: dokumentumok cáfolják a vezérigazgató Csontost

2016-08-30 14:10:29

Írta: Mandiner .
A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) hétfői cikkünkre reagálva azt állította az MTI-nek, miszerint „a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a törvényi előírásoknak megfelelően működik, kötötte és köti meg szerződéseit”. Azonban a Mandiner birtokába jutott dokumentumok teljesen mást mutatnak a cég szerződéskötési gyakorlatáról.

Hétfőn közöltünk cikket arról, hogy a birtokunkba jutott információkból az derül ki: az FKF korábbi informatikai tanácsadójának, Sikos Zsoltnak SAS Group nevű cége nyert el egy olyan nettó 17,5 milliós informatikai tanácsadási keretszerződést, ahol Sikossal már a tenderkiírás alatt egyeztettek, ami az összeférhetetlenségi szabályok megsértését jelenti.

Erre reagálva, az FKF az MTI cikkünkkel kapcsolatos megkeresésére azt közölte, hogy „a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a törvényi előírásoknak megfelelően működik, kötötte és köti meg szerződéseit”, illetve a Mandiner cikke miatt „természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket”.

Az FKF nem részletezi, hogy milyen lépésekre gondol, azonban a jogi igazgató által készített, Csontos István FKF vezérigazgató által aláírt részletes összefoglalót tanulmányozva igen nehéz lenne tagadni a cikkünkben foglaltakat.

A szerződéskötés után egy nappal, azaz 2016. március 30-án kelt 3 oldalas dokumentum harmadik oldalán található táblázat ugyanis egyértelművé teszi, hogy mikor és hogyan fordultak a későbbi nyertes pályázóhoz tanácsért.

*

Íme, a táblázat legfontosabb részletei:

2016. január 28-án indul a tenderkiírás előkészítése „a műszaki tartalom átadásával”; 

2016. február 1-én, 12 órai időponttal a következő szerepel a táblázatban: „egyeztetés Sikos Zsolttal írásban és telefonon, majd szóbeli jóváhagyás a tartalomról”;

2016. február 18-án hivatalosan is megindítják az eljárást;

2016. március 29-én az FKF szerződést köt Sikos Zsolt SAS Group nevű cégével.

A táblázatból jól látható, hogy Sikos már a tendereljárás megindítása előtt több mint két héttel tanácsokat adott a pályázathoz. 

*

A dokumentumok:

A háromoldalas dokumentum, benne: „egyeztetés Sikos Zsolttal írásban és telefonon, majd szóbeli jóváhagyás a tartalomról” feljegyzés, 2016. február 1. 12 órai dátummal (letölthető PDF itt);

A megbízási keretszerződés az FKF Nonprofit Zrt. és a SAS Group Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. között (letölthető PDF itt);

Az összefoglaló a közbeszerzési eljárásról (letölthető PDF itt).