Kapu kis szárnyacskákkal

Lemondott Werner Faymann osztrák kancellár

2016-05-09 13:23:53
Lemondott osztrák kancellári és szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről Werner Faymann. Pártja vezetését Michael Häupl bécsi főpolgármester veszi át ideiglenesen, a kormányzást pedig Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár. Egyelőre egyik pozíció esetében sem született döntés arról, ki lesz Faymann utódja.

Werner Faymann hétfőn Bécsben bejelentette: lemond osztrák kancellári és szociáldemokrata pártelnöki tisztségeiről. Döntését azzal indokolta: nem élvezi pártja teljes bizalmát. A döntés bejelentésekor tartott beszédében ezt mondta:

„Önök az elmúlt napokban olyan részletességgel tudósítottak a pártban zajló folyamatokról, hogy ezt felesleges lenne részleteznem. Nem arról van szó, kinek van többsége a pártban. A kérdés a következő: rendelkezésre áll-e ezekben a nehéz időkben, a nagy kihívások időszakában – a munkanélküliség leküzdésében, a versenyfeltételek javításában, a társadalmi kohézió erősítésében és a menekültválságban a rend és emberségesség biztosításában – a párt teljes mellszélességgel az ember mögött? Erre a kérdésre sajnos nem a válasz. Az erős hátszél mára elveszett. A többség ide kevés.”

Faymann szerint a kormányzatnak új startra van szüksége, hiszen Ausztria a tét. „Az országnak olyan kancellárra van szüksége, aki pártja teljes támogatását élvezi. A kormányzatnak erős újrakezdése van szüksége. Aki mögött nincs erős hátszél, nem alkalmas a feladatra” – fogalmazott Faymann döntése bejelentésekor.

Utódlásáról nincs még döntés. A pártvezetést ideiglenesen Michael Häupl bécsi szocdem polgármester veszi át, a kancellári feladatok este fél hattól az alkancellára, a néppárti Reinhold Mitterlehnerre szállnak át, szintén ideiglenesen.